Már 81. alkalommal rendezik meg a Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt!

Agro Napló
Október 20. és 22. között rendezi az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen – jelentette be Farkas Sándor.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kedden, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: az agrárium szakmai seregszemléje a generációváltás fontosságára hívja fel a figyelmet az ágazat népszerűsítésével együtt, emellett a gazdaközösség ismereteinek bővítéséhez járul hozzá. A gazdálkodók között a 60 és 69 év közöttiek adják az irányítók 27 százalékát, a statisztikai hivatal agrárcenzus adatai alapján folytatni kell a fiatal gazdálkodói kör kiemelt támogatását – húzta alá. Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca a 2023-ban indult új Közös Agrárpolitikában kiemelten kezeli a generációváltás elősegítését, új eszköz lesz a gazdaságátadás támogatása, ennek jogszabályi alapjait megteremtette a januárban életbe lépett törvény is – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az először 1881-ben megrendezett seregszemle a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, a magyar föld ünnepe, a gazdák ünnepe, és mindazoké, akik a mezőgazdaságot nap mint nap működtetik – mondta a miniszterhelyettes. Elmondta, az OMÉK célja az is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszereket bemutassák, illetve, hogy a magyar agrártermékeknek mind belföldön, mind külföldön megfelelő felvevőpiaca legyen. Az idei OMÉK-on több száz négyzetméteren ismerkedhetnek meg a szakmai résztvevők a hazai vállalkozások külpiacra lépését, a magyar termékek nemzetközi színtéren való minél szélesebb megismertetését végző AMC tevékenységével. Reményeik szerint idén is több tízezren látogatnak el a háromnapos rendezvénysorozatra.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta: a magyar vidék, a magyar hagyomány egy szeletét mutatja be az OMÉK, amelyen az idén is lesz termelői vásár. A szakmai programban az agrárgépészet és az  élelmiszeripar számos konferencián szerepel, emellett szakmai fórumot biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák. Az OMÉK fontos feladata, hogy hozzájáruljon a felnövekvő korosztály ismeretanyagának bővítéséhez, ezért mintegy tízezer szakiskolást látnak vendégül és a szakácsiskolák főzőversenyét is megtartják.

Az őshonos udvarban látható lesz a Magyarországon tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokasága, köztük a magyar szürke szarvasmarha, a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar parlagi szamár, a kovásznai sárgafejű berke, a gyimesi racka juh is.

A szervezők reményei szerint az idén legalább ötvenezer ember látogat majd ki a háromnapos rendezvényre, azzal együtt, hogy az OMÉK költségvetése a gazdasági helyzet miatt alacsonyabb lesz.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?