2024. április 29. hétfő Péter

Kövessük a precíz(iós) gazdákat! ⁠–⁠ 13. rész: Pontos adatrögzítéssel és megalapozott döntésekkel termelnek Nagycserkeszen

Agro Napló
A nagycserkeszi Agro-Cserkesz Kft. ügyvezetője, Pokoraczki Tibor beszélt arról, miért érdemes adatalapú döntéseket hozni a termelés során. Ezzel kapcsolatban a saját helyspecifikus megoldásaikat is bemutatta. A Bayer Climate FieldView programja segítségével pontos adatrögzítésre alapozott előrejelzésekkel tudják támogatni a gazdálkodást a Nagycserkesz környéki földeken.

Pokoraczki Tibor gyerekkorában a szülei termelőszövetkezetben dolgoztak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyíregyházi járásában, Nagycserkeszen. Ezáltal testközelből látta a mezőgazdasági munkát, ebben nőtt fel. A tanulmányait műszaki területen végezte, gépjárműtechnikusként, később pedig a mezőgazdaság felé terelte az élet. Szüleihez hasonlóan termelőszövetkezetben kezdett dolgozni, majd végzettségéhez igazodóan a műszaki ágazatban helyezkedett el, később pedig ugyanitt az ágazat vezetőjévé lépett elő. 2004-től már az igazgatóság elnökeként tevékenykedett, 2014 tavaszától kezdve pedig ügyvezetőként irányítja a kft.-vé alakult szövetkezetet.

Pokoraczki Tibor

A társaság Nagycserkeszen és környékén termel, mintegy 1500 hektáron. A bérelt terület 950 hektár és ugyanekkora területen folyik szolgáltatás is. A termesztett kultúrák tekintetében az őszi káposztarepce, az őszi búza, a napraforgó és a kukorica a meghatározó. A talajok meglehetősen heterogének, a változatos domborzati viszonyok következtében az összetételük is eltér. Ez utóbbi adottság is indokolta a precíziós gazdálkodási fejlesztéseket. A legelső precíziós eszközük egy automata kormányos traktor volt. 2021-ben cserélték le 2 kombájnjukat, jelenleg 3 John Deere modellel rendelkeznek, mindegyik hozam- és nedvességmérő berendezésekkel felszerelt. Az adatokat folyamatosan dokumentálják is a betakarításokat követően. Az egyik vetőgépük John Deere szemenkénti vetőgép, Precision Planting egységekkel felszerelt, így megvalósítható a változó tőszámmal történő vetés, valamint minden fontos paraméter monitoringja, mely a vetés szempontjából lényeges. A tápanyag-utánpótlás precíziós végrehajtása egy Rauch műtrágyaszóróval valósul meg, amely térkép szerint tudja differenciáltan kijuttatni a műtrágyát.

Az adatalapú gazdálkodás gyakorlata

A betakarítógép hozammérője mellett felhasználjuk a műholdas NDVI-felvételek elemzését is, valamint egy kisméretű drónnal további felvételezést is megvalósítunk – mondta Pokoraczki Tibor. A talajvizsgálati adatokból tápanyag-utánpótlási és vetési térképek készülnek. Az inputanyag menynyiségében lehetséges, hogy nem érünk el  csökkenést, viszont a tápanyag csak a szükséges helyre kerül. Az eredmény vagy jobb lesz, vagy költségmegtakarítást érünk el. Ez az emelkedő műtrágyaárak mellett pedig különösen megfontolandó szempont.

Gyűjtik és rendszerezik az információkat a döntéselőkészítéshez és a döntéstámogatáshoz

Nagyon fontosnak tartom az adatalapú döntéseket, hogy ne csak a rég megszokott, esetleg elavult felfogások vezessenek minket. Ugyanakkor lényeges tudni, hogy ez egy tanulási folyamat a gazdának és a gyártónak is. Jelenleg több szolgáltató rendszerét alkalmazzuk, keresve a legjobbat.

Ilyen fejlesztéseket terveznek

Egyelőre a kísérletezési fázisban tartanak, az adatok gyűjtését folyamatosan végzik. Igyekeznek még jobbá tenni a technológiát, a jövőben tervezik permetező drón beszerzését is, de a jelenlegi jogszabályok mellett ezt még korainak tartja. Jelenleg két szántóföldi permetezőjük van, melyen megvalósítható a szakaszolás. A tervek szerint ez utóbbiak fejlesztése valósulna meg állományfigyelő kamerákkal és szenzorokkal, így a permetezés hatékonyabbá válhatna, csökkenne a vegyszerfelhasználás és ezáltal a környezettudatosabb gazdálkodás érvényesülne.

Kísérletek folyamatban

A különböző tőszámmal történő vetésekből a hozamadatok kiértékelése következik. Vannak meglepetések is, megtörtént, hogy a sűrűbben vetett növényállomány esetében csak minimális hozamnövekedés volt tapasztalható. Megjegyezte viszont azt is, hogy nem elhanyagolhatóak a kérdéses év éghajlati viszonyai, ugyanis ugyanazon módszer egy másik szezonban egészen más eredményt is hozhat. A tápanyagok és a lombtrágyák tekintetében is nyitottak a kísérletek alkalmazására a hozamra való hatás tekintetében.

Miket változtattak a termelésben a Climate FieldView rendszerben tapasztaltak alapján?

A korábban említett heterogén táblaviszonyok miatt előzetesen alacsonyabb terméshozamra számítottunk a magasabb domborzati viszonyok között, ehhez mérten jelöltük ki a legjobb 5 hektáros területet egy DEKALB kukorica termésverseny során. Meglepetésre azonban nem ez a terület, hanem egy előzetesen gyengébb teljesítményűnek hitt domboldal mutatta a kombájnban történt hozamelemzés alapján a legjobb eredményt. Ez is alátámasztja az adatalapú döntések szükségességét, hogy érdemes mindent a meglévő információk ismeretében eldönteni.

A technológia, a feladatok és az előnyök

A vetésnél a Climate FieldView folyamatosan rögzíti az adatokat, amikhez később vissza lehet térni mechanikai módosításra. Az év során folyamatosan rendelkezésre állnak a táblaegészségi térképek, heti, néha 1-2 napos rendszerességgel is, amelyek segítségével nyomon tudjuk követni az állomány fejlődését, ezt pedig a betakarításkor össze tudjuk vetni a hozamadatokkal.

Szolgáltatások, tanácsadás, segítség

Telefonon rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a Bayer szakembereivel. A kezdetekben, a technológia indításakor nagyobb volt a cég részéről a jelenlét, de cél az önálló alkalmazás volt, így már ritkábban van szükség a helyszíni kapcsolattartásra. A felvett adatokhoz Climate FieldView rendszerben könnyen és jól hozzáférünk, ugyanez más programoknál nem minden esetben volt így. A tápanyag-kijuttatási tervet, valamint a változó tőszámbeállítású vetéstérképet saját magunk el tudjuk készíteni. Ez azért fontos, mert hiába a digitális jelenlét, a felhőben lévő adatok, mégis úgy érzem, jó, hogy saját magam rendelkezem az adatokkal, így bármikor hozzájuk férek és tudok azokkal dolgozni – fogalmazott a szakember.

Tanácsok az átállni készülő, illetve részben, vagy egészben helyspecifikus termelésre átállt gazdatársaknak

A termények előállítását a jövőben egyre nagyobb inputárak mellett lehet csak megvalósítani, ezért mindenkinek követendő rálépni a fejlesztés útjára, hiszen csak precíz módon, precíziósan lehet eleget tenni a jövő támasztotta követelményeknek. Az átállást fokozatosan ajánlom, a hirtelen történő váltás ugyanis rendkívül nagy anyagi terhet róhat a gazdákra. Az új gépválasztásnál érdemes a termelés szempontjából legfontosabb berendezések precíziós kivitelének választása. A fejlesztést mi is minden esetben precíziós irányban képzeljük el – mondta Pokoraczki Tibor.

Szakmai támogató:

A cikk eredetileg a Precíz gazdák nyomában című online kiadványban jelent meg.

A Precíz gazdák nyomában című kiadványból ragadtuk ki a precíziós technológia művelőit, egyben véleményvezéreit. Ahány gazdaság, annyi kihívás és annyi megoldásra váró feladat. Ami közös bennük: az adatokat becsben tartó, precizitásra épülő gondolkodás.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!