Kövessük a precíz(iós) gazdákat! ⁠–⁠ 9. rész: Karcagon a közel tökéletes minőséget hozza a színosztályozó gép

Agro Napló
Ifj. Fazekas Miklós, az Alfaseed Kft. ügyvezetője először hatéves korában, búzanemesítő édesapja mellett találkozott a mezőgazdasággal, amikor a kalászutódok gyűjtésekor segített be a munkába.
Csatornánként 2-2 db RGB és 1-1 db NIR kamerával felszerelt CIMBRIA szín szerinti osztályozó gép

Meg is maradt a szakmai érdeklődése, és egyenes út vezetett a pályáján: a gimnázium elvégzését követően Gödöllőn szerzett növényvédelmi szakmérnök képesítést, majd az Egyesült Államok nyugati partján, a Kalifornia állam fővárosához, Sacramentóhoz közeli University of California, Davis egyetemen tanult két évig növénynemesítést posztgraduális képzésben, a mesterdiplomát pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg.

Az idősebb Miklós által indított, ma már a fia által vezetett karcagi vállalkozásnál nagy hagyománya van a növénynemesítésnek. Összesen közel 1100 hektárnyi saját és bérelt területen gazdálkodnak, ahol főleg a különböző fajták és hibridek szülői vonalait, magas szaporulati fokú anyagait állítják elő és itt vannak a tenyészkertek is. Továbbá 3-4000 hektáron termeltetünk ezekből a vetőmagokból Magyarországon, valamint mintegy 500 hektáron az Európai Unió országaiban. A fő tevékenységeink a kutatás és fejlesztés, a növénytermesztés, a kereskedelem és a főleg a takarmányozáshoz kapcsolódó szaktanácsadás – mondta ifj. Fazekas Miklós.

ifj. Fazekas Miklós

Hogyan és milyen feladatokra használjátok a CHH Műszaki KFT technológiáját?

Több Cimbria gépünk van, amiket a cég szakembereinek közreműködésével folyamatosan bővítünk. Nagyjából 7-8 éve működünk együtt, amikor elkezdtük a növénytermesztésbe kikerülő magok feldolgozásához kapcsolódó gépparkunk modernizálását. Ekkor vásároltuk meg a magtisztító és a laborberendezéshez tartozó gépeket, az első nagyobb közös projektünk pedig a színszeparátor volt. Miután építtettünk velük egy új tisztítósort, szinte minden évben veszünk tőlük egy-egy olyan gépet, ami a tevékenységet modernizálja, precízebbé, vagy hatékonyabbá teszi. Nagyon fontos, hogy aki vetőmag feldolgozásával foglalkozik tiszteli a gépeket, amelyekkel dolgozik. Még ha egyszerű szerkezetek is, egy kicsit olyan, mintha lelkük volna. A Cimbria színosztályozó gép esetében különösen fontos, hogy nagyon precízen dolgozik, kiszámíthatóvá teszi a munkát. Remek a felhasználói felület és az adatgyűjtés gyors eredményeket hoz: valós időben lehet látni a problémát, amikkel szembe kerülünk az osztályozás során. Miután megmutattuk neki a szeparálandó magot, a rendszer felismeri azt, és adatokkal segít abban, hogyan állítsuk be úgy a gépet, hogy tökéletesen szelektálhassuk a rajta átmenő anyagot szemenként átvizsgálva.

Cimbria HEID GA-110 fajsúly szerinti osztályozó gép

Milyen nehézségekre és kihívásokra adott és ad választ az optikai osztályozás nálatok?

A legfontosabb, hogy a Cimbria színosztályozó gép sok tevékenységre használható. Nálunk az erős kutatási és fejlesztési tevékenységből adódóan kiemelten fontos a minőség, az, hogy milyen vetőmagokat vetünk el a következő években. A különböző generációk magjainál óriási segítséget jelent, hogy a nagy tömegű magokat nem csak kézi munkaerővel tudjuk kiválogatni, hanem egy precíz gépi megoldással, gyakorlatilag a mag fenotípusos szelekcióját végzi el a gép. Ez nagymértékben megkönnyíti és felgyorsítja a folyamatainkat. Az optikai osztályozó rendszer színre, alakra, méretre, anyagra képes válogatni, ezzel a gép rengeteget tesz hozzá a kutatási és fejlesztési hatékonyságunk növeléséhez is.

Csatornánként 2-2 db RGB és 1-1 db NIR kamerával felszerelt CIMBRIA szín szerinti osztályozó gép

Hogyan működik nálatok az adatalapú gazdálkodás gyakorlata?

Ma már szinte mindenki tud adatot biztosítani mindenről. Eljutottunk oda, hogy a szántóföldeken dolgozó traktorainkról olyan aktuális adatot hozok le egy adott pillanatban, amit korábban magam sem gondoltam volna, hogy lehetséges. Viszont a döntéstámogatási rendszerekben sokszor nincsenek összefésülve az adatok, ezek a platformok hiányoznak. A cég működésének minden egyes pillanatában akkora adathalmazzal dolgozunk, a kutatás, a fejlesztés, a feldolgozás, a termelés, a kereskedelem, a logisztika és a raktározás során, hogy ennek a feldolgozása és a hatékony hasznosítása jelenti számunkra a legnagyobb kihívást a következő időszakban. A gép erre alkalmas, az adat is megvan, amit rendszerbe kell foglalni a mérések eredményeire támaszkodva. A döntéstámogatás viszont sok helyen jelenleg mechanikusan zajlik, ez átfogó probléma a mezőgazdaságban. Több adat van, mint amit fel tudunk dolgozni. Igyekszünk ebben is előrelépni, épp folyamatban van egy precíziós tárolási rendszer bevezetése cégünknél.

Mennyi és milyen anyaggal dolgoztok?

Éves szinten 6–8 ezer tonna vetőmagot bocsátunk a piacra, a cirokfélék terén összeurópai jelentőségű 1600 tonnányi vetőmag kerül ki Karcagról az Európai Unióba, a Közel-Keletre és Afrikába. A növénynemesítés kutatásában is meghatározó szerepet töltünk be, sok vetőmagos információval tudjuk segíteni főleg zöldtakarmány oldalról a gazdaságok sikerességét, ami kedvezően megváltoztatta és megváltoztatja a termelést. Mindig fedezünk fel új dolgokat és tanulunk. Igyekszünk annak az igénynek is megfelelni, hogy az alternatív növények megoldást jelentsenek az olyan kritikus kérdésekre, mint például az aszály és a változó klimatikus viszonyok. A cél, hogy a gazdáknak legyen mindig mihez nyúlniuk az eredményes termeléshez. Nagyon fontos, hogy a technológiákat adaptálni kell a környezethez. Ez nemcsak nekünk jelent folyamatos tanulást, hanem a termelőknek is, ezért nagy figyelmet fordítunk a szaktanácsadásra, hogy a partnereink okszerűen gazdálkodjanak, és használják hibridjeinket vagy a fajtákat.

Hogyan gyűjtitek és rendszerezitek az információkat a döntéselőkészítéshez és a döntéstámogatáshoz?

A klasszikus értelemben vett precíziós gazdálkodás jelenleg a tápanyag-utánpótlási feladatok során valósul meg teljesen. A növényvédelemben a 2023-2024-es szezon lesz teljesen helyspecifikusan szervezett, amikor a számításaink szerint a növényvédőszer-felhasználásunkat a hagyományoshoz képest 30 százalékra csökkentjük, ezzel költséghatékonyságot növelünk és a környezetet is kíméljük egyben. A precíziós vetőmagszárítás hatékonyságában az élvonalban vagyunk: mi nem nedvességtartalomra, hanem olyan értékmérő mutatókra alapozzuk a döntéseinket, amikkel a magok genetikai hátteréhez alkalmazkodunk. Ilyen a magok relatív és az abszolút páratartalma, a külső levegő minőségének vezérlése, a magok körüli hőmérséklet és több további tényező értékelése, irányítása. Ezeket figyelembe véve 5 éves előkészület után ma már tulajdonságokra szárítunk, amivel olyan gazdaságossá vált a precíziós szárítás, hogy legalább 70 százalékot csökkentettünk a kapcsolódó költségeinken.

Szakmai támogató:

A cikk eredetileg a Precíz gazdák nyomában című online kiadványban jelent meg.

A Precíz gazdák nyomában című kiadványból ragadtuk ki a precíziós technológia művelőit, egyben véleményvezéreit. Ahány gazdaság, annyi kihívás és annyi megoldásra váró feladat. Ami közös bennük: az adatokat becsben tartó, precizitásra épülő gondolkodás.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!