Sikeres nemzetközi együttműködés a talajok szénkészlet-változásának kutatásában

Agro Napló
Sikeres nemzetközi együttműködés alakult ki a talajok szénkészlet-változásának kutatásában – ismertette az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) honlapja.

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajtérképezési és környezetinformatikai osztályának munkatársai (Szatmári Gábor és Pásztor László) nemzetközi együttműködésben az ISRIC – World Soil Information, illetve a Wageningeni Egyetem munkatársával (Gerard Heuvelink) különböző aggregációs szinteken vizsgálták Magyarország feltalajában raktározott szerves szénkészlet változását 1992–2010 között.

         Eredményeiket elemezve többek között rámutattak arra, hogy a nagyobb térbeli volumenre becsült átlagos szénkészletváltozás és annak becslési bizonytalansága kisebb, valamint a térbeli aggregáció révén nagyobb területek határolhatók le szignifikáns szénkészletváltozással.

       Ez utóbbi fontos a széndioxid-elszámolás szempontjából, ami során az úgynevezett MRV (Measurement, Reporting and Verification, azaz Mérés, Jelentés és Igazolás) rendszerben kell azt rögzíteni. Így a megfigyelt szénkészletváltozás nemcsak gyakorlatilag,  hanem statisztikailag is szignifikáns.

         A kutatási eredményeket a Geoderma (D1, IF: 6,114) című folyóiratban publikálták: Szatmári G, Pásztor L, Heuvelink G B M, 2021: Estimating soil organic carbon stock change at multiple scales using machine learning and multivariate geostatistics. GEODERMA 403, Paper: 115356.

 

Ábra: ELKH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Riasztó ütemben csökken a termőtalaj

Riasztó ütemben csökken a termőtalaj

Az egészséges talajok fontosságára, a termőtalaj riasztó ütemű csökkenésére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a ta...

Így lehet egészségesebb a talaj!

Így lehet egészségesebb a talaj!

A talaj termőképességének csökkenéséről és a regeneratív gazdálkodási formák lehetőségeiről volt szó a Debreceni Egyetem Nyíregyházán tartott tanácsko...

A jövő héten akár hó is hullhat

A jövő héten akár hó is hullhat

Az elmúlt hetekben az Alföldön kissé megtorpant a talajok feltöltődési folyamata, főként nyugaton, északnyugaton hullott csapadék. Most már azonban or...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02