AM: A vendéglátók és közétkeztetők is válasszák a hazait

Agro Napló2020. április 1. 13:27

A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók és közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: a helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hiszen ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.

Az új típusú koronavírus-járvány számos ágazatot kihívás elé állít. A magyar vidék fennmaradása csak összefogással biztosítható – hangsúlyozta a tárcavezető. Különösen nehéz helyzetben vannak a helyi termelők, „akik előtt” – az Agrárminisztérium (AM) felhívása ellenére – a városok sorra zárják be eddigi egyetlen értékesítési színterüket, a termelői piacokat – tette közzé a szakminisztérium a miniszter álláspontját.

Nagy István emlékeztetett, a kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára. Az összefogás jelenleg kulcskérdés, de számos további előnye is van a helyi termék felhasználásának – hívta fel a figyelmet az agrártárca első embere.

Többek között lényegesen rövidebb távolságból juthatnak kiváló minőségű, szezonális alapanyaghoz a szakácsok, ami fontos szempont, ha egy vállalkozás fenntartható működésre törekszik. Emellett a garantáltan friss, szezonális és minőségi magyar alapanyagokból változatos menüsorok állíthatóak össze – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A tájékoztatás felhívja a figyelmet arra is: a helyi termelőkkel lehetőség van a személyes kapcsolat kialakítására, így az igények egyeztetésére és a megoldások közös megtalálására is. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül, amit még inkább sajátjuknak érezhetnek, hisz helyből kapják a helyi ízeket.

Címkék:
mezőgazdaság, élelmiszer, agrárgazdaság, helyi termék, gazdaság, agrárminisztérium, nagy istván, mezőgazdasági piac, helyi termelő,