Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

Agro Napló
Az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért a két ágazat makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A szaktárca tájékoztatása szerint a miniszter ismertette, hogy az utóbbi három évben az élelmiszergazdasági export értéke folyamatosan 8 milliárd euró - azaz mintegy 2500 milliárd forint  felett alakult. Ehhez azonban arra is szükség volt, hogy a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010-2018 között jelentősen javuljon amelynek következtében érdemi felzárkózás ment végbe az unió régi tagállamaihoz képest Magyarországon - tette hozzá.

Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül 2018-ban 8,3 százalék volt és az agrárgazdaság mintegy 2,9 milliárd euróval – azaz mintegy ezer milliárd forinttal -  járult hozzá a nemzetgazdaság majdnem 5,6 milliárd eurós . azaz mintegy 1700 milliárd  forintos - többletéhez. 2010-2018 között az export 49 százalékkal, az import 57 százalékkal emelkedett, így a pozitív egyenleg 35 százalékkal nőtt.

Emlékeztetett: agrár-környezetvédelmi területen jelenleg 13 állomáshelyen lát el feladatot agrár- és környezetügyi szakdiplomata. Az exportnövekedés és mezőgazdasági, valamint a környezetügyi kapcsolatok döntő része nagymértékben az agrárattaséi hálózat kiváló működésének köszönhető.

Nagy István rámutatott: az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért az a 2014-2020-as támogatási időszakban mintegy 300 milliárd forint támogatásban részesül.  Felidézte azt is, hogy az eddigi adatok alapján az élelmiszeriparban nyilvántartott közel 5 ezer vállalkozásból, mintegy ezer végez exporttevékenységet. Az exportáló vállalatok által realizált árbevétel, már megközelítette az 1300 milliárd forintot. Az élelmiszeripar árbevételének jelenleg több mint 30 százaléka származik exportból és az arány folyamatosan nő. A legtöbb exportárbevétel a húsiparban, az állateledel-gyártásban és a zöldség-gyümölcs feldolgozásban jelentkezik – tette hozzá.

Az agrártárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a világ legszigorúbb, az EU által kialakított állat- és növény-egészségügyi előírásait követi és alkalmazza.  Elmondta: a kivitelben megjelenő magyar élelmiszergazdasági termékek betegségektől mentesek és kiváló minőségűek. Aláhúzta: Magyarország csak olyan export- és importtevékenységet támogat, amely figyelembe veszi hazánk mezőgazdaságának érzékenységét és hozzájárul az állat- és növény-egészségügyi előírások betartatásához.

A miniszter kiemelte: Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban van. Jelezte, hogy hazánk továbbra is nyitott azokra az értékteremtő beruházásokra, amelyek előre viszik a mezőgazdaságot, és segítik a vidék versenyképességének további javítását – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!