Tovább élénkülő magyar-szerb agrárkapcsolatok

Agro Napló
Tovább élénkülnek a magyar-szerb agrárkapcsolatok, ugyanis az április közepén tartott  ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Szabadkán kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

A szaktárca tájékoztatása szerint Nagy István a mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális kérdéseiről folytatott megbeszélést szerb miniszterkollégáival. Szerbia és Magyarország között rendszeresek a legmagasabb szintű agrárszakmai egyeztetések.

A Branislav Nedimović, szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel folytatott tárgyalás legfontosabb témái között az állat- és növény-egészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó közös munka szerepelt.

Magyarország és Szerbia egyaránt nagy potenciállal rendelkezik az IT-szektor, valamint a mezőgazdaság területén, és ezek ötvözésével a két ország közösen vezető szerepet tölthet be a szóban forgó területen az egész térségben. A jelenleg kidolgozás alatt álló mezőgazdasági dróntechnika kapcsán hazánk számára értékesek Szerbia tapasztalatai, ott ugyanis már érvényes jogszabály rendelkezik ennek a technológiának az alkalmazási feltételeiről.

Branislav Nedimović miniszterrel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az agrárdigitalizáció kapcsán fontos az oktatás, a kutatás, a szaktanácsadás területén működő kétoldalú programok kiszélesítése. Az AM fenntartásában működő agrár szakképző intézmények közül 13 iskola rendelkezik szerb partnerrel. Emellett a Szent István Egyetem (SZIE) és az Állatorvosi Egyetem szintén együttműködik szerb felsőoktatási intézményekkel.

A magyar agrárminiszternek  Goran Trivan szerb környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélésének középpontjában elsősorban a klímaváltozás, valamint egy természetvédelmi együttműködés állt. A felek egy magyar-szerb környezetvédelmi kormányközi egyezményt is aláírtak.

Szerbia elkötelezte magát az európai integráció felé, így a világ egyik legfejlettebb gazdasági közösségéhez kell felzárkóznia, amely a környezetvédelem tekintetében különösen jelentős kihívásokkal jár. Nagy István jelezte: ezzel kapcsolatban Magyarország kész megosztani korábbi tapasztalatait Szerbiával. A magyar agrárminiszter elmondta: az elmúlt öt éves időszakot tekintve, Magyarország egyik legfontosabb EU-n kívüli agrár-külkereskedelmi partnere Szerbia. 

Az agrárminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a feldolgozott élelmiszerek és agrárgépipari termékek kereskedelmében további potenciál rejlik, ezért a tervek szerint ősszel egy agrár-üzleti fórummal kibővített agrár-munkacsoportülést szerveznek, ahol a céges együttműködések további lehetőségeit térképezik fel – tartalmazza az agrártárca tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!