Szemléletformáló és generációváltást segítő programok az AGRYÁ-nál

Agro Napló
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA – ez év januárjában indította el a vidéki életformát támogató és népszerűsítő programcsomagját, „Vidék, élet, fiatalok vidéken” elnevezéssel – tájékoztatta az újságírókat az AGRYA társelnöke március második felében Budapesten.

Kesjár Kamilla elmondta: ennek része a „Vesd bele magad!” program , amely a kisgyermekes családok körében szeretné népszerűsíteni a vidéki életformához tartozó hagyományos, ház körüli, konyhakerti tevékenységet. A szóban forgó programnak most zárult le az első szakasza, amelynek során a pályázó családok közül a nyertesek megkapták azt a vetőmagcsomagot, amelynek segítségével a családokban együtt kertészkedhetnek a felnőttek és a gyerekek, kialakítva saját kis konyhakertjüket, megtermelve benne a mindennapi fogyasztáshoz szükséges zöldségféléket.

A társelnök hangsúlyozta: a „Vesd bele magad!” program nem szociális alapon működik, és nem is kapcsolódik szorosan az Iskolakert programhoz, hanem azt szeretnék ösztönözni, hogy a gyerekek és családjuk felnőtt tagjai közösen kertészkedjenek, A pályázati felhívásra több mint 1200 család jelentkezett, közülük mintegy 75-80 százalék – 944 család – felelt meg a pályázati feltételeknek, vagyis jelentkezési űrlapjukkal együtt küldtek gyerekrajzot vagy fogalmazást is. Ennek nyomán összességében több mint 1000 vetőmagcsomagot osztottak ki közöttük, mivel a legalább három gyereket nevelő családok további egy-egy vetőmagcsomagot igényelhettek. Ők 73-an voltak.

Az előzetes elképzelések szerint Fejér és Csongrád megyére korlátozódott volna a program pilot (kísérleti) jelleggel. A jelentkezések nagy száma és a más megyékből érkező igények miatt menet közben gyakorlatilag országossá vált a projekt. Így a kísérleti programba bekerült még Pest megye, de sokan jelentkeztek még Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből is. Az ország többi részéből átlagos volt a jelentkezők száma. A nyertes pályázók a nemzeti ünnep, március 15-e előtt vehették át az ingyenes vetőmagcsomagjaikat.

A vetőmagok kiosztásával lezárult a program első szakasza. A folytatásban az AGRYA a résztvevőktől havi rendszerességgel kér majd munkájukról élménybeszámolót. Emellett a gyerekeknek készült egy letölthető és nyomtatható termesztési napló is, amiben a napi kerti eseményeket lehet rögzíteni. A tervek szerint azok a családok, akik rendszeresen küldik az élménybeszámolókat, részt vesznek majd egy havi nyereményjátékban is. Egy, az aktuális kerti termékekre és az egészséges életmódra fókuszáló totót is ki lehet majd tölteni kisebb ajándékokért. De az AGRYA dolgozik azon is, hogy ne csak az interneten, de személyesen is tudjanak találkozni a programban részt vevő családok.

Kesjár Kamilla mindehhez hozzátette: Az AGRYA az idén is folytatja a Vidék kaland elnevezésű programját is, amellyel a fiatal gazdákat tömörítő szervezet a városi fiatalokat célozza meg, mivel őket szeretné megismertetni a fiatal magyar gazdák mindennapjaival. A programban való részvételre április 18-áig lehet jelentkezni.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az AGRYA által meghirdetett programok azért is nagyon hasznosak, mert segíthetik a magyar agrárium egyik legnagyobb gondjának, a generációváltásnak a megoldását. Jelenleg ugyanis nehéz a fiatalokat megnyerni az agrár életforma számára. Ezért az agrártárca szeretné elérni, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerkedhessenek az agrárium különböző területeivel, és közülük egyre többen szeressék meg, és válasszák hivatásul az agrártevékenységet, és életformaként a vidéki életet. A „Vesd bele magad!” program pedig egyértelműen a kertészeti munkát szeretné népszerűsíteni, ami számomra kedves foglalatosság. (Az államtitkár több évtizeden keresztül maga is gyakorló mezőgazdasági szakember volt, és így ezt a szakterületet is jól ismeri.) Emellett a program azt is ösztönzi, hogy a kiskertművelés kiveszőben lévő motivációit újraélessze. jelenleg ugyanis nagyon sok vidéken az elhagyott és műveletlen kiskert vagy éppen tájidegen módon hasznosítják a ház körüli teret, sziklakertet, medencét és gyepet téve oda, ahová kiskert lenne való. Az AGRYA által most elindított programok ugyanis a mezőgazdasági szakmák és a vidéki életforma alapjait jelenthetik hosszabb távon.

Ide tartozik a „Vidék kaland” program is, amely egy másik korosztálynak, a fiatal felnőtteknek, az egyetemista korú városi fiataloknak szól.  Ha egy városi fiatal valóban bepillantást nyer egy fiatal gazda mindennapi munkájába – azaz milyen tevékenységeket, milyen munkafázisokat kell elvégezni például egy kertészetben vagy az állattenyésztésben – megismerkedhet a vidéki életforma szépségeivel és megismerheti az agrártevékenységek adta örömöket is. Farkas Sándor utalt rá, hogy a magyar agrárgazdaság korszakváltás közben van, ugyanis egyre inkább teret hódit az ágazatban a digitalizáció, a robotika, a precíziós gazdálkodás. Mindehhez pedig képzett szakemberekre, főként fiatalokra van szükség. „nekünk döntéshozóknak pedig az a feladatunk, hogy ezen a folyamatok sikeréhez biztosítsuk a feltételeket” – húzta alá az AM parlamenti államtitkára. 

Gémes László a „Vesd bele magad!” program Csongrád megyei koordinátora arról beszélt, hogy a programban Csongrád a kísérleti megye. Jelenleg 27 településről érkeztek pályázatok  a programban való részvételre. Ennek alapján az elbírálást követően 121 család kapott vetőmagcsomagot a megyében. Amellett azonban, hogy a gyerekek megtanulják a kertészkedés alapvető fogásait, és a kertészkedés adta örömöket is, az is igen fontos, hogy a kertészkedés során együtt lehetnek szüleikkel, nagyszüleikkel szabadidejükben. A család ugyanis társadalmunk alapegysége, és igen erős személyes köteléket jelent. Jelezte: a „Vesd bele magad!” programban részt vevő családok számára találkozót kívánnak szervezni Szentesen, de a találkozót minden család számára nyitottá kívánják tenni, aki a téma iránt érdeklődik. Emellett a gyerekeket és családjaikat fiatal gazdálkodókkal is meg kívánják ismertetni.

Bakó Dániel kertész, a „Vidék kaland” program egyik fogadó gazdája megerősítette Kesjár Kamilla szavait, hogy a „Vidék kaland” programnak nincs semmi köze az egyik országos televíziós csatorna „Házasodik a gazda” elnevezésű produkciójához. Közölte: a városi fiatalokkal a vidéki élet valóságát, azaz a mindennapi munkát és annak folyamatát szeretnék megismertetni. Elmondta: Szentesen él és két hektáron termálvízre alapozott paprikatermesztéssel foglalkozik. Ennek a termelésnek a munkafolyamataiba szeretné bevonni azt a városi fiatalt, aki hozzá érkezik „vidék kalandra”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!