2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kevesebb borászat termel több bevételt

Agro Napló
A cégek számának fogyatkozásán is látszik, hogy nincs minden rendben a borászatban. Igaz, a talpon maradók összbevétele – részben a támogatások miatt is – lassan de biztosan növekszik.

Fotó: MTI

A hazai borászatok száma 2010 óta fogy folyamatosan, a csökkenés nem állt meg az elmúlt években sem, idézi az Opten céginformációs szolgáltató adatait a forbes.hu. Az elmúlt 3 évben folyamatosan csökken a szőlőbor készítésével foglalkozó magyarországi cégek száma, 2015-ben közel 900 borászati vállalkozás működött az országban, jelenleg már csak 835. A szektor összárbevétele viszont évről évre emelkedett az elmúlt három évben, a 2015-ös 102 milliárd forintot a 2017-es évben 108 milliárdra emelték a borkészítő vállalkozások.

Az Opten sajtóközleményéből kiderül, hogy ebben nem kevés szerepe van az uniós támogatásoknak: a vizsgált időszakban a borászatok összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A Vidékfejlesztési Program keretében termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani, idén pedig a Mezőgazdasági termékek értéknövelése program keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borkészítő vállalatok.

Az idei bortermelés minőségéről még korai lenne következtetéseket levonni, egyelőre annyi látszik, hogy a 2018-as extrém időjárási viszonyok miatt rekord korán kezdődött a szüret. Ez bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet, más fajtáknak viszont kifejezetten jót tett a sok nyárvégi napsütéses óra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?