2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Nagyobb biztonságban az árvizektől a Közép-Tiszán

Agro Napló
Ősszel befejeződik a tiszai árvízvédelmi fejlesztések egy újabb, 16,1 milliárd forintos kerettel megvalósított nagyprojektje. A Kisköre és Szolnok közötti 11 kilométeres szakaszon növelték a hullámtér vízelvezető képességét.

Védőtöltéseket helyeztek át a Tisza középső szakaszán mintegy 11 kilométeren, hogy ily módon is erősítsék a gát mögötti 15 településen lakók árvízi biztonságát - közölte a pályázatnyertes Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium az MTI-vel. A döntően földmozgatással járó munkákat végezték el a kivitelezők.

A fejlesztés közvetlenül 15 települést érintett: Besenyszögöt, Csataszögöt, Fegyverneket, Kiskörét, Kőtelket, Nagykörűt, Pélyt, Szajolt, Szolnokot, Tiszabőt, Tiszaburát, Tiszapüspökit, Tiszaroffot, Tiszasülyt és Törökszentmiklóst.

A Tisza vízszállító képességét a szolnoki vasúti híd és a Kisköre közötti szakaszon a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Európai Unió és a magyar költségvetés 16,1 milliárd forintos támogatásával javították a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése projekt szellemében, így az eddiginél szabadabb utat engednek az áradó víztömeg lefolyásának. Töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket, elbontották az övzátonyokat, eltávolították az árvizek levonulását lassító tereptárgyakat és az elburjánzott növényzetet.

Az árvízvédelmi fővédvonalak áthelyezése négy helyszínen történt meg. Így új földművek épültek a Tisza jobb partján Szórópuszta és Doba között 3660 méter hosszon, Nagykörű közelében 2130 méteren, a Tisza bal partján pedig Szajolnál 360 méteren és Óballánál 4800 méter hosszon. Az áthelyezett töltésszakaszok egy részén még kiegészítő munkálatok - például padka- és aszfaltburkolat-építés - zajlanak, de ősszel ezek is befejeződnek. 

A projekt keretében folytatódnak az árvizek levonulását segítő és a természetvédelmi vízpótlást szolgáló beavatkozások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre mérséklődött az aszály!

Végre mérséklődött az aszály!

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszály, emellett a szez...

Még mindig nem ér véget az aszály

Még mindig nem ér véget az aszály

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!