Túlnyomórészt áron alul veszik a szőlőt is

Agro Napló
Számos borvidéken okoz gondot a szőlősgazdáknak, hogy egymásra érnek az egyes fajták, és nehéz a költségnövekedést érvényesíteni a felvásárlási árakban. Idén is sok helyütt a tavalyi, vagy épp az önköltségi ár alatti ajánlatokkal szembesültek.

Hiába határozott meg a tavalyi felvásárlási árakhoz képest 5-10 százalékos emelkedést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ajánlott szőlőárként, számos borvidéken többnyire ez alatti, esetenként az önköltséget sem elérő felvásárlási árakkal indult az idei szüret. A probléma most is főleg a csak szőlőtermeléssel foglalkozókat érinti.

Megoldás csak a saját feldolgozás arányának emelése lehet, de annak, aki a borászatba belevág, lényegesen nehezebb a helyzete, mint harminc éve – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Az ágazat rendkívül tőkeigényes, a megtérülés lassú, és már nincs mód arra – mint néhány évtizede –, hogy valaki lépésről lépésre építsen fel egy borászatot. Így nagy kérdés, hogy a borászatba „menekülő” szőlőtermelők képesek lesznek-e elviselni az eddigiekhez képest más típusú kockázatot, ami a végtermék értékesítésével jár. A tokaji borvidékhez hasonlóan a boglári borvidéken is kezdeményezik a termelői pincék, közösségi feldolgozók létrehozását.

A HNT-elnök tapasztalatai szerint heterogénebbek lettek az ültetvények, és akiktől nagyon alacsony áron veszik át a szőlőt, azok nem tudnak korszerűsíteni. Így ott gyengébb minőségű a termés is. Van, ahol az idei ár a tavalyit vagy az önköltséget sem éri el. Ugyanakkor egyre többen keresik a jó minőségű szőlőt, és többet is hajlandók érte fizetni. Ez most az illatos borok alapanyagánál látszik, ami 105 és 150 forint közötti kilónkénti áron kel el. A kérdés csak az, hogy a teljes mennyiségen belül milyen arányban lesznek a magasabb árfekvésben elkelt szőlők.

Két éve a felvásárlók kartelljét gyanította a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, és kilátásba helyezte, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az ügyben.

Akkor megállt az árcsökkenés, egyes fajtáknál pedig növekedés indult – válaszolt a Világgazdaságnak Zeisel László, a borvidéki tanács elnökhelyettese. Mint elmondta, a tavalyi szüret nyugodtan ment le, az idén pedig – bár még korai a tapasztalatokat összegezni – körülbelül a tavalyi árakon kezdték meg a szőlő átvételét a felvásárlók. A HNT ugyan 5-10 százalékkal magasabb szőlőárat ajánlott – amit az élő- és a gépi munka, illetve az egyéb, szőlőtermesztéssel kapcsolatos költségnövekedések indokolnának –, de egyelőre az látszik, hogy a felvásárlás a tavalyi árakon indult el a több mint 19 ezer hektáros szőlőterületével a legnagyobbnak számító borvidéken. A költségnövekedés miatt rosszabb pozícióba kerülnek a szőlőtermelők.

Nehezíti az idei szüreti helyzetet, hogy az extrém időjárás miatt egyrészt korábban ért be a szőlő, másrészt a különböző fajták nem a szokásos ütemben, egymás után, hanem „egymásra érve” kerültek szüretelésre alkalmas állapotba. A feldolgozók erre a dömpingre nincsenek technológiailag felkészülve – mondta a lapnak Zeisel László. Mivel a nagy forróság miatt a szőlő nagyon melegen érkezik a feldolgozókba, kiváltképp a hűtőkapacitás a szűk keresztmetszet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?