2024. július 16. kedd Valter

A klíma változik – A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell

Agro Napló
Engedd szabadjára a kreativitásodat az Élelmezési Világnap idei témája kapcsán és pályázz az ENSZ FAO most meghirdetett nemzetközi rajz- és videópályázatára!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) idén is elindította nemzetközi rajz-, és most már videópályázatát is az Élelmezési Világnap (október 16.) alkalmából. Hogyan oldható meg a Föld növekvő lakosságának ellátása a klímaváltozás hatása ellenére – ebben a témában várja a FAO a „vizuális” választ 5 és 19 év közötti gyerekektől.

2050-re a népességszám várhatóan meghaladja a 9 milliárd főt. Ennyi ember ellátásához a FAO becslése szerint 60 %-kal több élelmiszerre lesz szükség. Miközben a kis és családi gazdaságok, akik a mezőgazdasági termények javát állítják elő, szenvedik meg leginkább az extrém hőmérsékletet, a szárazságot és a hasonló, az éghajlatváltozás számlájára írható időjárási jelenségeket.

Ezért választotta 2016-ban a FAO az Élelmezési Világnap (október 16.) mottójának, hogy „A klíma változik – A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell”.

A pályázatra 5 és 19 év közötti iskolások papíralapú rajzait, festményeit (beszkennelve), vagy eleve digitálisan elkészített műveit várják. Ugyanezen témára reflektálva a nagyobbak (13-tól 19 évesig) már akár egy maximum egyperces videót is készíthetnek, amit a YouTube-ra feltöltve és a #WFD2016VideoContest hashtaggel ellátva nevezhetnek.

A pályázatok beadási határideje 2016. szeptember 30.

Tavaly Kluge Ida Berta, 11 éves székesfehérvári iskolás, „A segítő kezek” című rajzával első helyezést ért el korcsoportjában.

Bár a gyerekek kreativitása határtalan, inspirációnak belenézhetnek a híres olasz illusztrátor Lorenzo Terranera képeskönyvébe, amit a FAO felkérése készített. Ebben ismert meseszereplők egy képzeletbeli világban igyekeznek megoldásokat találni a klímaváltozás problémájára.

Részletes információ a versenyről és jelentkezés az alábbi honlapon:
www.fao.org/WFD2016-Contest

Az Élelmezési Világnapról

Magyar javaslatra, október 16-át nyilvánította az ENSZ az Élelmezési Világnappá, ami egyben a FAO alapításának napja is. Világszerte számos program és kezdeményezés kapcsolódik ehhez, hazánkban a FAO Budapesten működő Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája tavaly szabadtéri fotókiállítást szervezett, illetve folytatta a már hagyományosnak mondható adománykonvojt is a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Az Élelmezési Világnapról
www.fao.org/world-food-day/2016/theme/en/  

Részletes információ a nevezésről
www.fao.org/fileadmin/user_upload/wfd/2016/WFD_Contest_Fact_sheet_EN.pdf

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?