2024. július 16. kedd Valter

Két magyar minisztérium közös projektét támogatja az EU LIFE programja

Agro Napló
Két magyar minisztérium humánerőforráskapacitás-építő közös projektét támogatja az EU LIFE programja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az NFM és az FM a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködve humánerőforráskapacitás-építésére kaptak támogatást az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlatpolitikai programja (LIFE) pályázatán ez év decemberében.

A szervezetek 2016-2018 között megerősített személy állománnyal, szakmai programokkal segítik a köz-, magán- és civilszféra szereplőit a LIFE források elnyerésében.

Az Európai Bizottság 2014 nyarán tett közzé felhívást pályázatonként és tagállamonként legfeljebb 1 millió euró - 310-320 millió forint - összegben kapacitásépítést célzó projekttámogatásra. A forrásokat a nyertes országok a LIFE programokban való hatékonyabb részvétel elősegítésére fordíthatják.

A LIFE tematikus alprogramjainak nemzeti kapcsolattartói feladatait ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködésben idén szeptemberben nyújtotta be pályázatát.

Az elnyert közel 1 millió eurós támogatásnak köszönhetően a szervezetek 2018 végéig az eddigieknél nagyobb humánerőforrás-kapacitással állnak a magyar LIFE pályázók rendelkezésére. A tervek szerint a pályázat 3 éves időtartama alatt a LIFE Információs Napok mellett éghajlat-politikai, környezet- és természetvédelmi tematikus tréningeket, pályázatíró és projektmenedzsment workshopokat is szerveznek majd.

A LIFE program költségvetése a 2014-2020 közötti időszakra összesen mintegy 3,4 milliárd euró (több mint ezer milliárd forint). Ebből az összegből 2015-ben több mint 184 millió euró (több mint 55 milliárd forint) állt rendelkezésre környezet- és természetvédelmi, 56 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) pedig éghajlat-politikai projektekre. A következő években további hasonló nagyságrendű kiírások megjelentetése várható.

A LIFE program 2017-ig a projektek költségvetésének legfeljebb 60 százalékát biztosítja. A támogatási arány a "LIFE Természet és biológiai sokféleség" pályázatok esetén kivételesen a 75 százalékot is elérheti.

A program kiírásainak célja hagyományos kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati és tájékoztató, tudatosságnövelő, terjesztési projektek keretében olyan innovatív megoldások kidolgozása, amelyek elősegítik a környezet- és természetvédelemmel, éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások eredményes és hatékony kezelését - tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?