2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Élelmiszeripari innováció az egészségért

Agro Napló
Egyre több hazai élelmiszergyártó helyezi előtérbe az egészséges és korszerű táplálkozási szokásoknak megfelelő élelmiszerek előállítását. Ezzel párhuzamosan gyors ütemben növekszik az a tudatos vásárlói réteg is, amelyik ismeri és elismeri ezeket az értékeket ­– fogalmazott a „Trendek és Megoldások” című konferenciát köszöntve Bognár Lajos országos főállatorvos.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács által szervezett tanácskozáson az előadók az élelmiszeriparban jelenleg zajló átalakulásról, az élelmiszer-előállítás új trendjeiről adtak hírt. Bognár Lajos elmondta: Magyarország nemzetgazdasági érdeke, hogy az élelmiszerlánc optimalizálásával a lehető legmagasabb hozzáadott értékű élelmiszereket itthon állítsuk elő, és a hazai szükségletet meghaladó termékek exportjával bővítsük a kivitelt, erősítsük a gazdaságot. Kulcsfontosságú, hogy a kereskedelmi láncok polcain és a bevásárlókosarakban egyre magasabb legyen a hazai termékek részaránya. Mint kifejtette, nemzetstratégiai cél, hogy meg tudjuk őrizni a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit. Ennek leghatékonyabb eszköze az élelmiszer-feldolgozás arányának növelése és a fenntartható élelmiszertermelő rendszerek fejlesztése.

A sikeres élelmiszeripari vállalkozások, legyenek akár nagyvállalatok, akár manufaktúrák, megegyeznek abban, hogy helyesen mérték fel napjaink átalakuló vásárlói igényeit - fogalmazott az országos főállatorvos. Láthatóan növekszik a kereslet az egészséges hazai alapanyagokból, nagy hozzáadott értékkel készült élelmiszerek és az úgynevezett kényelmi termékek iránt. A hazai élelmiszeriparban ezen a területen még rengeteg teendő és lehetőség van – tette hozzá.

Az itthon előállított élelmiszerek magas minősége elválaszthatatlan az élelmiszerlánc-biztonságától. Ez pedig csak a vásárlók, a termelők és a hatóság közötti folyamatos információáramlás és tudásmegosztás mellett elképzelhető – mondta az országos főállatorvos. Kiemelte, hogy az elmúlt években rengeteg erőfeszítés történt az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos társadalmi tudatformálásra. A mostani konferencia nagy értékének nevezte, hogy lehetőséget teremt a vállalkozások és a kormányzat, a gazdasági fejlesztések és a tudomány találkozására és tapasztalatcseréjére.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Égető problémák az élelmiszeriparban

Égető problémák az élelmiszeriparban

Nincsenek könnyű helyzetben az élelmiszeripari résztvevők, de jó az irány, csak a sebességen kellene gyorsítani – hangzott el az Agrárakadémia Fórumán...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!