Fazekas: 2015-ben is növekedési pályán a magyar mezőgazdaság

Agro Napló
Az agrárium elmúlt egy évéről számolt be Fazekas Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának meghallgatásán.

A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy 2014-ben a magyar mezőgazdaság rekordot ért el, hiszen minden idők legmagasabb kibocsátási értékét érte el az ágazat a tavalyi 2410 milliárd forintos összeggel.

Kiemelte, hogy mindebben nagy szerepe volt a gazdáknak, és annak is, hogy az állam megfelelő időben biztosította a támogatásokat.

Fazekas Sándor kijelentette, hogy a mezőgazdaság 2015-ben is helyt állt, az állatállomány növekedett. Bár idén a rendkívüli meleg időjárás jellemezte hazánkat és az embargó is nehezítette az agrárium helyzetét, de még így is egy közepes eredménnyel lehet számolni. Aláhúzta, hogy összességében a célokat sikerült elérni, mert a kibocsájtási növekedés folytatódott. 2015-ben tovább gyarapodott a szarvasmarha létszám, és a baromfilétszám is emelkedett.

A „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” program keretében 2020-ig az állattenyésztés 212 milliárd forint többlettámogatásban részesül.

A miniszter jelentős eredménynek nevezte az áfa csökkentését. Kiemelte, hogy 2016 januárjától csökken a sertéstőkehús áfája is. Azt is elmondta, hogy hazánk nehéz helyzetbe került az orosz embargó miatt, valamint kedvezőtlen a helyzet a tejágazatban, de minden lehetőséget megragadunk, hogy megoldást találjunk. Új piacokat keresünk folyamatosan és az EU-ban folyamatos tárgyalásokat folytatunk a magyar gazdatársadalom megsegítéséért.

Sikeresnek nevezte a sertésstratégiát, hangsúlyozta, hogy növekszik a sertésállomány, és a sertéstartással foglalkozó cégek száma is emelkedik. Leszögezte, hogy a minisztérium folytatja a sertéskampányt.

A miniszter a GMO mentes szójatermesztésről azt mondta, hogy célunk, hogy ezek a termőterületek továbbra is növekedjenek. Ezek a területek másfélszeresére nőttek másfél év alatt. Kiemelt feladatkent beszélt a Földet a Gazdáknak Programról. Magyarországon ma 7800 haszonbérleti szerződés van, és hamarosan elindulnak a gazdák érdekeit figyelembe vevő árverések is. Fazekas Sándor kiemelte, hogy az értékesítésre bocsátott területek között nincsenek erdők, valamint természetvédelmi területek, amelyeknek az eladását jogszabályok korlátozzák. Az összes állami föld mintegy 20 %-át hirdetik meg eladásra, a területek döntő többségben 10 hektár alattiak - hangsúlyozta a miniszter.

Az élelmiszerlánc felügyelettel kapcsolatban elmondta, a legfőbb törekvés az élelmiszerbiztonság, valamint a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása. Hangsúlyozta, hogy a NÉBIH kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésekre, amelyek igazán sikeresnek mondhatók. Arról is szólt, hogy a NÉBIH ismertsége egy év alatt a háromszorosára emelkedett. Leszögezte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzései eredményeit nyilvánosságra hozza azért, hogy visszatartó erejük legyen valamint, hogy a lakosság tájékoztatást kapjon mindenről. Szólt arról is, hogy a helyi termék éve keretében zajlott az idei OMÉK, ahol kiállítói rekord született. A Földművelésügyi Minisztérium fenntartásába tartozó szakiskolákkal kapcsolatban megemlítette, hogy növekszik az érdeklődés az agrártanulmányok iránt.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Megkezdődött a húsvéti élelmiszer mustra, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, a vizsgálatok középpontjában idén is a sonka, a tojás, és cs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!