Kéknyelv megbetegedéssel kapcsolatos kereskedelmi tudnivalók

Agro Napló
Amit tudni érdemes a kéknyelv-betegséggel érintett országokból származó állatok kereskedelmére vonatkozóan.

A kéknyelv betegség hazai előfordulásáról a legfrissebb információk elérhetőek: https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/aai/aktualitasok_aai/Bluetongue_in_Hungary.html

Orosz Föderáció

A kéknyelv megbetegedés Magyarország Tolna és Somogy megyékben való felbukkanása okán 2015. október 9-vel ideiglenes korlátozások kerülnek bevezetésre a szarvasmarha és juh tenyészállat, a kéknyelv betegségre fogékony vad, állatkerti és cirkuszi állat, teve és más tevefélék (láma, alpaka, vikunya), bika, juh és kos sperma, szarvasmarha és juh embrió Oroszországi Föderáció területére való behozatalára Magyarország ezen megyéiből.

A vonatkozó állat-egészségügyi bizonyítványokban, az áruk származási területének kéknyelv megbetegedéstől való mentességét igazolni kell.

2015. április 22-től véget ért a vektormentes periódus. A hazai állatszállítások és az export/kiszállítás esetén is az erre vonatkozó feltételeket kell teljesíteni.

Valamennyi, a kitörések 20 km-es körzetében elrendelt helyi zárlat feloldásra került 2015.01.12-én. A továbbiakban a vektormentes időszakra érvényes feltételeket kell figyelembe venni, a tenyészetek és gyűjtőállomások elhelyezkedése szerinti zónákra tekintettel.

Az idei év augusztusában bejelentett romániai megállapítások következtében hazánk délkeleti területén is megfigyelési körzetet kellett elrendelni a betegség nyomon követése és tovaterjedésének megakadályozása céljából. E körzetben alkalmazott intézkedések egyike volt a hazai kérődző állomány eddigieknél nagyobb arányban végzett laboratóriumi szűrővizsgálata. Ezen szűrővizsgálatok eredményeinek kiértékelése során megállapítást nyert, hogy a betegség már hazai állományokban is megjelent. E miatt a korábban elrendelt korlátozás alatti terület jelentős módosításra került. A kitörések körüli 100 kilométeres sugarú kört magában foglaló területen védőkörzetet, az ezt övező 50 kilométer széles sávban megfigyelési körzetet kellett elrendelni. A kitörések körüli 20 kilométeres zónában ezen felül megfigyelési zárlat alá kell helyezni a fogékony kérődzőket tartó állományokat. Az egyes körzetekben végrehajtandó intézkedések a következők:

Hazai állatszállítás

1. 20 kilométeres zóna: a 40 napos megfigyelési zárlat alá helyezett állományokat az állatorvosok felkeresik és azokban klinikai szűrővizsgálatot végeznek. Ezekbe az állományokba és onnan kifelé fogékony állat a zárlat 40 napja alatt nem szállítható. E korlátozás alól leghamarabb az utolsó kitörés alapját jelentő eset időpontjától eltelt tíz nap múlva adható felmentés.

2. Védőkörzet egyéb települései: Belföldön a körzetet fogékony állat jelenleg kizárólag vágási céllal hagyhatja el, azonban a körzeten belül mind vágási, mind továbbtartási céllal az állatok szállíthatóak. Bizonyos feltételek teljesülése esetén más uniós tagországba, illetve egyes, ún. 3. országokba is lehetőség van az innen származó állatok kiszállítására. Az állatforgalmazás mind belföldön, mind export során minden esetben kizárólag előzetes állatorvosi vizsgálat után - mely szerint a szállítandó állatokon nem mutatkoznak a betegség tünetei – történhet meg.

3. Megfigyelési körzet települései: Belföldön a körzetből jelenleg továbbtartásra kizárólag a megfigyelési körzeten belül és a védőkörzetbe lehet fogékony állatokat szállítani. Vágási céllal mindhárom területre szállítható kérődző. Bizonyos feltételek teljesülése esetén más uniós tagországba, illetve egyes, ún. 3. országokba is lehetőség van az innen származó állatok kiszállítására. Az állatforgalmazás előfeltétele ilyenkor is minden esetben az állatorvosi vizsgálat megtörténte és a szükséges igazolás kiállítása.

A kialakult járványügyi helyzetre és az elrendelt korlátozó intézkedésekre tekintettel, kérem, hogy tervezett állatszállítások esetén minden esetben értesítse a járási hivatal állat-egészségügyi hivatalát!

Beszállítás harmadik országból

Törökország, Szerbia és Macedónia teljes területéről fogékony kérődző tenyésztési, továbbtartási és vágási céllal nem érkezhet uniós tagállamba, így hazánkba sem, azonban különleges céllal – génmegőrzés, fajtafenntartás - igen.

Bulgáriából, Görögországból és Románia korlátozás alá vont területeiről érkező szállítmányok esetében különös figyelmet kell fordítani a TRACES bizonyítványon a bluetongue-gal kapcsolatos kiegészítő garanciák meglétére. Amennyiben a bizonyítványon nem szerepel ilyen garancia, az ilyen szállítmányokat vissza is fordíthatja a magyar hatóság vagy azok egyedeit le is öletheti. Ilyen esetben állami kártalanítás sem a leölés, sem az ártalmatlanítás után nem fizethető.

A bluetongue-ra fogékony fajhoz tartozó állatokból álló, Románia korlátozás alatt nem álló területeiről, valamint Törökország, Szerbia és Macedónia teljes területéről (csakkülönleges céllal – génmegőrzés, fajtafenntartás) érkező élőállat-szállítmányok karanténozásánál különös figyelmet kell fordítani.

A mellékletben elérhető a Bizottság és a tagállamok által összeállított Útmutató a létesítmények vektormentesítéséről. Az ebben foglaltak teljesítése esetén vakcinázás nélkül is lehetséges az állatok kiszállítása az egyes körzetekből.

A törökországi állatszállítással kapcsolatos tudnivalókat az erre vonatkozó cikkben olvashatják.

Kapcsolódó anyagok

Bluetongue_útmutató a létesítmények vektormentesítéséhez

Vektormentes létesítmény magyar nyelvű ajánlás

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!