Természetben rejlő kincsek

Agro Napló
A gyógynövényágazat mintegy 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja Magyarországon – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az I. Szigetközi Gyógynövénynapon.

A gyógynövények gyűjtése és termesztése azoknak is biztonságos megélhetést kínál, akiknek nincs földjük, vagy csak kisebb földterülettel rendelkeznek- tette hozzá az államtitkár.

Nagy István arról is szólt, hogy a gyógy-, fűszer- és aromanövények termőterülete hazánkban 18 és 21 ezer hektár között mozog. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés termelési értéke éves szinten mintegy 10 milliárd forint, de még korántsem merítettük ki a lehetőségeinket, mivel gyógynövényeink nagy részét elsődleges feldolgozás után, alapanyagként értékesítjük- jelentette ki Nagy István. Ezen célszerű változtatni a jövőben, mivel nagyobb hozzáadott értékkel jóval jövedelmezőbbé válhat az ágazat- hívta fel a figyelmet.

Nagy István aláhúzta, hogy az ágazat eredményes működése érdekében korszerűsíteni kell a termesztést, a technológiát, illetve az elavult hazai minőségvizsgálati-biztosítási rendszert. Elengedhetetlennek nevezte a nagy hagyományokkal rendelkező gyógy- és aromanövények magyarországi kutatásának újraélesztését. Emlékeztetett: mindezeket a célkitűzéseket tartalmazza a nemrégiben elkészült gyógynövény-stratégia is, amely megfogalmazza a legfontosabb teendőket a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt.  Hangsúlyozta: a stratégia kellő alapot szolgáltat arra, hogy Magyarország az Európai Unió 2014–2020-as költségvetési időszakában a pénzügyi forrásokat úgy tudja felhasználni, hogy erősödjön és fejlődjön a gyógynövényágazat.

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a medvehagymaszezon!

Itt a medvehagymaszezon!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető – hívja...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?