Az idén 2-3 százalékkal növekedhet a haltermelés Magyarországon

Agro Napló
Az idén 2-3 százalékkal növekedhet a haltermelés Magyarországon, ami a múlt évben 23 000 tonnát tett ki - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten az MTI-nek egy szakmai háttérbeszélgetésen.

A vezérigazgató hozzátette: a haltermelés növekedésének feltétele, hogy az időjárás kedvező legyen, és a takarmányárak se emelkedjenek jelentős mértékben. A termelők rendelkezésére áll a termelés növeléséhez szükséges jó minőségű kétnyaras halállomány.

    Tájékoztatott arról is: az elmúlt uniós költségvetési időszakban - 2007-2013 között - a Halászati Operatív Programból (HOP) rendelkezésre álló 13 milliárd forintot maradéktalanul felhasználta az ágazat a magyar halgazdaság megújítására. 

    Az operatív program utolsó forráselemére, az innovációs és a marketing területre most írták ki a pályázatokat, amelyek forrásösszege mintegy 1,5 milliárd forint - mondta.

    A halászat fejlesztésére rendelkezésre álló forrás a mostani költségvetési időszakban - 2014-2020 között - 5 százalékkal emelkedik, tette hozzá a vezérigazgató.

    Lévai Ferenc megjegyezte: Magyarországon húsvétkor is jellemző a halfogyasztás növekedése, az átlagos heti halvásárlás az ünnepet megelőző két hétben általában megduplázódik. Magyarországon az emberek átlagosan évente három-négy kilogramm halat fogyasztanak, de vannak olyan térségek, ahol akár a 30 kilogramm is elfogy, mint például Baja környéke.

    Magyarország ugyanakkor a halfogyasztásban még jelentősen elmarad az unió átlagától, az EU-ban az átlag 20-22 kilogramm, de ebből csak 10-15 százalék édesvízi, míg Magyarországon 50 százalék feletti az édesvízi hal aránya a fogyasztásban.

    Annak érdekében, hogy a halgazdaságok működését az emberek és a tágabb szakma is minél jobban megismerhesse, az ágazat képviselteti magát a jövő héten - április 25-27. között - megrendezendő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok nemzetközi szakkiállításon - mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Javulhat a hazai pontytermelés

Javulhat a hazai pontytermelés

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés és javulhat a halak betegség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!