Sikeres a keleti nyitás politikája az agráriumban

Agro Napló
Nőtt a magyar mezőgazdaság külkereskedelmi forgalma Jordánia felé, 2010-ben 5,7 millió euró volt az export, 2014-re ez a szám 9 millióra emelkedett. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden fogadta dr. Ákif al-Zubít, a Jordán Hásimita Királyság mezőgazdasági miniszterét, aki a a VM-FAO közös rendezésű Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról elnevezésű rendezvényre érkezett Magyarországra.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, Jordánia a levantei térség legstabilabb államaként fontos partnere lehetne Magyarországnak, ennek érdekében érdemes élénkíteni a Magyarország és Jordánia közötti szakmai és üzleti együttműködést. A vidékfejlesztési miniszter elmondta, Magyarország kész megosztani tapasztalatait a jordán féllel állattenyésztés, növénytermesztés és hulladékgazdálkodás területén, és javasolta a két tárca között 2008-ban megalakult mezőgazdasági munkacsoport újjáélesztését. 

Al-Zubí úr elmondta, Jordánia forrongó szomszédjai által körülzárva is stabil tudott maradni, és részese az EU Mediterrán Partnerség keretében megvalósuló együttműködésnek. A jordán miniszter elmondta, hazájuk három éghajlati öv határán helyezkedik el, és egyedülálló enyhe klímája  miatt már a tél legelején elindul a mezőgazdasági termelés. Különösen büszkék arra, hogy az ország 1962-ben elvesztett víztartalékai ellenére is képes virágzó mezőgazdaságot működtetni. Al-Zubí kifejtette, fontos lenne, hogy a két ország közötti mezőgazdasági együttműködés, a már virágzó turisztikaihoz hasonlóan, közelebb hozza egymáshoz a jordán és magyar népet. 

A találkozó végén a felek aláírták a növény-és állategészségügy területén történő együttműködésekről szóló szándéknyilatkozatokat.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?