2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jól fogadták a magyar termelőket a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállításán

Agro Napló
Jó a fogadtatásuk a magyar termelőknek a zöldség-gyümölcs ágazat világszerte legnagyobb szakmai rendezvényén, a berlini Fruit Logisticán, amelyen 2016-ban már Magyarország lehet a kiemelt vendég - mondta  a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a szerdán megnyitott kiállításon az MTI-nek.

Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szervezet célja az idén indult hétéves uniós költségvetési ciklusban az átlagos éves termésmennyiség emelése 1 millió tonnával 3,5 millió tonnára. A zöldség-gyümölcs ágazat munkaigényéből fakadóan ezzel 100 ezer új munkahely jöhet létre.

    A cél eléréséhez fontos, hogy a termelők jelen legyenek az export további növeléséhez lehetőségeket kínáló szakmai fórumokon, így a Fruit Logisticán is. Ezért az Agrármarketing Centrummal és a berlini magyar nagykövetséggel azon dolgoznak, hogy 2016-ban Magyarország kapja meg a vásár díszvendége címét jelentő úgynevezett vendégország státuszt - mondta Mártonffy Béla.

    A berlini vásár jelentősége nagy, mivel Németország a magyar zöldség-gyülmölcs ágazat termékeinek első számú felvevőpiaca, a kivitel nagyjából negyede a német piacra irányul - tette hozzá.

    Tavaly az előzetes becslések szerint 75-80 millió euró értékben exportáltak a magyar zöldség-gyümölcs termelők Németországba, míg az ágazat teljes kivitele 350 millió euró értékű lehetett.

    A német piacra irányuló magyar zöldségexport stabil volt 2013-ban, nagyjából 39 millió eurót tett ki, a gyümölcskivitel viszont a becslések szerint minden korábbinál nagyobb volt. A legnépszerűbb termékek a csonthéjasok, a diófélék, a dinnye és a fagyasztott gyümölcsök - mondta a FruitVeb elnöke.

    A Fruit Logistica magyar nemzeti standján az idén 15 cég vesz részt, köztük több termelői szervezet, amelyek több ezer termelőt képviselnek. A péntekig tartó vásár első napján a magyar standot felkereste többek között Hans-Peter Friedrich német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és Christian Göke, a berlini vásárvárost üzemeltető Messe Berlin GmbH ügyvezető igazgatója is.

    Az idei Fruit Logisticán 84 országból csaknem 2600 kiállító mutatkozik be, a szervezők 120 országból összesen 58 ezer szakmai látogatóra számítanak, a vendégország Argentína.

 Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?