Magyarország kiemelt vendég lesz egy moszkvai élelmiszeripari kiállításon

Agro Napló
Magyarország lesz az egyik kiemelt vendége a moszkvai Arany Ősz élelmiszeripari kiállításnak október 8-12. között, a hazai borászatot a szekszárdi borvidék képviseli – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára pénteken Szekszárdon.

Budai Gyula az Eszterbauer borházban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a vásáron a VM támogatásával egy közel kétszáz négyzetméteres standon negyven magyar cég mutatja be termékeit, köztük nyolc szekszárdi borászat prémium minőségű boraival jelenik meg.

Az államtitkár hozzátette: a kiállítás mellett a harmadik éve sikeres berlini magyar szüret mintájára Magyar szüret Moszkvában elnevezéssel elindítják a magyar borok népszerűsítését az orosz piacon. Október 9-én Moszkva egyik legjobb éttermében borvacsorán látják vendégül az orosz politikai és gazdasági élet képviselőit, üzletláncok tulajdonosait.

Mint mondta, Magyarország prémium kategóriás borokkal szeretne megjelenni Oroszországban, és a szekszárdi borok erre kiválóan alkalmasak.

A magyar delegációt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezeti, aki ebben a ciklusban negyedszer találkozik Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel. Ez azt bizonyítja, hogy Magyarország és Oroszország között a ´90-es éveket megelőző időszakéhoz hasonló, jó kapcsolatok kezdenek kialakulni – jegyezte meg.

Heimann Zoltán, a kiállításon résztvevő szekszárdi borászok egyike emlékeztetett arra, hogy az 1980-as években több mint egymillió hektoliter volt a Szovjetunióba irányuló magyar borexport, de ez elsősorban az alacsony minőségű, erősített csemegebornak nevezett termék kivitelét jelentette.

Horváth István (Fidesz-KDNP) Szekszárd polgármestere elmondta: a szekszárdi borvidék képviselői a moszkvai kiállítás után egy szentpétervári borászati bemutatón is részt vehetnek, amelyet szakmai és lehetséges kereskedelmi partnereknek rendeznek.

2012-ben a két ország közötti, 11,6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomból 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, és 8,3 milliárd dollár az import.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szeptemberben, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követően arról számolt be, hogy az év első öt hónapjában 11 százalékkal nőtt a magyar export, és csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Közlése szerint élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a 125 millió dollárt.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?