Több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen keletkeztek károk

Agro Napló
Az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területet károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő belvíz és a védekezés – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár az MTI érdeklődésére Mohácson.

Czerván György megjegyezte, hogy az árvízzel borított terület nagy része szántó, kisebb része legelő. A 10 ezerből mintegy 3 ezer hektárt az árvíz mellékhatásaként jelentkező belvíz öntött el, és 500 hektárt a védekezéshez használva letapostak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árvíz sújtotta mezőgazdasági területek és a károk felmérése még tart, pontos országos adatok csak akkor lesznek, ha a védekezés befejeződik.

"A jelentések folyamatosan érkeznek a megyékből, az már most látszik, hogy Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban jelentős károk keletkeztek" – mondta Czerván György.

A 2013-ban mintegy 9 milliárd forint áll rendelkezésre a természeti, időjárási károk mérséklését célzó kárenyhítési alapban, melyből a 2012. január elsején életbe lépett új kockázatkezelési rendszerben az árvízi károk után is lehet pénzt igényelni. Hozzátette, emellett a védekezés során elszenvedett károk kifizetésére egyeztetések folynak a vis major alap felhasználásáról a Belügyminisztériummal, és forrás igényelhető az Európai Szolidaritási Alapból is. Utóbbi azonban mezőgazdasági károk enyhítésére nem, csak a védekezési károk megtérítésére, és új védekező rendszerek kiépítésére költhető.

A napokban megjelent, élelmiszer-áremelkedéssel kapcsolatos hírekre reagálva a Vidékfejlesztési Minisztérium megerősíti, hogy a hazai gabonaárakat alapvetően a világpiaci árak alakítják, melyet számos trend és hatás befolyásol – így többek között a globális terméseredmények, a készletek és nem utolsó sorban a tőzsdei árak alakulása. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy Magyarországon több mint 5,3 millió hektár mezőgazdasági terület van, melyből 10 ezer hektár semmilyen mértékben nem határozza a termés és az árak alakulását. Az élelmiszerek árát számos más tényező befolyásolja az alapanyagok költségén túl, az üzemanyagok árától az energiaköltségekig.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!