Mohamed Awwad, az egyiptomi Al Awwad for Import and Export ügyvezetője bejelentette, hogy a következő héten megérkeznek az Európai Unió piacaira az első paprikaszállítmányok a fáraók földjéről. Az új szezon kifejezetten erős európai kereslettel indul, a piac élénkebb, mint az előző évben. Az egyiptomi eredet mindinkább meghatározóvá válik a paprikatermesztésben, alternatívát kínálva a már bejáratott európai beszállítók mellett. A kereslet növekedése részben annak tudható be, hogy más termőterületeken klimatikus nehézségek és növényegészségügyi problémák jelentkeztek, amelyek Egyiptomban nem állnak fenn. A gyorsabb és gördülékenyebb logisztikai folyamatok további versenyelőnyt biztosítanak.
A vállalat 25 hektár üvegházi területen kezdi a szezont, ahol a legnagyobb arányban kaliforniai piros paprika terem, amely Európában a legnépszerűbb fajta, de más színek is szerepelnek a kínálatban. A termelő hangsúlyozta, hogy a betakarítás előtt részletes ellenőrzéseket végeztek a színek egységességére, a méretre és az általános terméshozamra vonatkozóan, valamint teljes körűen felülvizsgálták az öntözési és tápanyag-utánpótlási programokat. Mindez az európai élelmiszerbiztonsági és növényvédőszer-maradék előírásoknak való megfelelést szolgálja.
Az egyiptomi paprika iránti keresletet a több európai országban - köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban - tapasztalható kínálati hiány is erősíti. A vállalat egyre nagyobb mennyiséget szállít Európába, és a szezon kezdete előtt több európai felvásárló képviseletében személyesen is ellátogatott egyiptomi gazdaságokba, ahol saját szemükkel figyelhették meg a termelési folyamatokat. Az idei évben az egyiptomi paprika várhatóan szélesebb körben jut majd el az európai piacokra, beleértve az áruházláncok polcait is.
Az exportot jelentősen segítik a Ro-Ro szolgáltatások, amelyeknek köszönhetően a szállítási idő a fő európai kikötőkbe egy hétre, a kisebb kikötőkbe pedig kevesebb mint 10 napra csökkent. A szezon az előző évhez képest valamivel magasabb árakkal indul, amit a szakember az egyiptomi font euróval szembeni árfolyam-emelkedésével magyaráz. A szezon jellemzően áprilisig tart, és Mohamed Awwad kiemelte, hogy a közelgő szakmai rendezvényeken – a december 9-12. között Kairóban megrendezett Food Africa kiállításon, valamint a berlini Fruit Logisticán is kiállítóként vesz majd részt.







