Mikroverzum alatt a különböző mikrotápanyagok egymással való kölcsönhatását és ezek együttes befolyását az állati mikrobiomra értjük. A mikrobiom egy gyűjtőfogalom, ami az állati, elsősorban a bélrendszerben élő mikroorganizmusok, illetve azok génszerkezetét jelenti
- kezdte előadását Szebeni Dániel Tamás. Hozzátette, ezen alapelv mentén kutat a Cargill és gondolkodik az egészségtudatos takarmányozásban. A cég kutatásának középpontjában az áll, hogy a mikrobiomra a különböző nutriensek hogyan hatnak, ezáltal ki tudják használni az állatokban rejlő genetikai potenciált.
Így tudunk megfelelő termelékenységi mutatók és fajlagok mellett, ideális időben és mennyiségben, illetve optimális fázisokban alkalmazható takarmányt biztosítani az állatoknak. Mindezek mellett fontos még a kedvező hasznosulás, hiszen ezzel lehet csökkenteni a környezeti terhelhetőséget.
A szakember beszélt a cég egyik nagy fejlesztéséről, amely a baromfiknál elemzi a mikrobiota-profilokat az elvárt teljesítmény tükrében az AI segítségével. Ez alapján a Cargill ajánlást tud tenni mind a formulázás, mind pedig a telepi-menedzsment számára, emellett gyakorlati javaslatokat adhatnak a madarak egészsége, illetve a teljesítmény- és az élelmiszerbiztonság mentén.
Már az ipari takarmányozás is megérkezett a humanizálódás előszobájába
- emelte ki Szebeni Dániel Tamás, aki az előadásában tájékoztatott a cég azon formulájáról is, amely a takarmánygyártók számára nyújthat segítséget a gombamérgezések hatásának enyítésére, valamint a mikotixoinok ellensúlyozására, hatástalanítására.








