2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon

Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon

agrarszektor.hu
2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás Magyarországon - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Az NGM közleménye szerint a kötelező akciózást kivezeti a kormány július 1-jétől, viszont az online árfigyelő rendszert a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működtetni fogja. A kötelező akciózást tavaly júniusban vezették be, tehát több mint egy évig élt a rendszer - írja a Portfolio. Az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a kormány 2023. június 1-től bevezette a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól 15 százalékra emelte, továbbá jelentősen bővítette a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékra emelkedett, a kötelező akciózási szabályok továbbra is kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A kötelező akciózást egyébként számos szakember bírálta, köztük a hazai tejipar is, melyről itt írtunk bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?