2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Piros riasztás van Magyarországon: brutális időjárás jön, jobb lesz vigyázni

Piros riasztás van Magyarországon: brutális időjárás jön, jobb lesz vigyázni

agrarszektor.hu
Fülledt, trópusi éjszakán vagyunk túl, melyet a felettünk lévő óriási mennyiségű szaharai por is megfűszerezett. Éjjel azonban befutott nyugat felől a hidegfront, és hajnalban a Dunántúlon az első zivatarok is kialakultak. A délnyugatról északkelet felé mozgó gyors mozgású cellák ékként hasítanak meleg, porban gazdag légkörben, helyenként kifejezetten látványos felhőzetet villantva.

A zivatarokat heves események egyelőre nem kísérik, kiadós csapadékot sem hoznak, saras esőt viszont annál inkább. Délután a keleti országrészbe lesz majd több zivatar, de ezeket várhatóan már nagy méretű jég, szélvihar, valamint felhőszakadás kísérheti több helyen - írja az Időkép. A heves zivatarok és a forróság miatt pedig országszerte riasztást adtak ki, több megyében piros figyelmeztetés lesz érvényben. 

Délen várható a legnagyobb forróság, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes. A hét legmelegebb napja jön, pénteken a fölénk áramló forró levegőnek köszönhetően az ország déli-délnyugati kétharmadán sokfelé meghaladhatjuk a 35 fokot. A legmelegebb déli tájakon a 40 fokot is megközelíthetjük, a 38-39 fokos csúcsérték valószínűleg borítékolható, 107 éves melegrekord dőlhet meg.

A nagy meleg miatt szombatra Csongrád-Csanád és Békés vármegyére a legmagasabb, azaz piros színű figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, míg négy másik vármegyében (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya) narancs-, ötben pedig citromsárga figyelmeztetés érvényes. Az északnyugati vármegyékben nincs érvényben hőségfigyelmeztetés holnapra, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően itt a napi középhőmérséklet ugyanis nem fogja elérni a 25 fokot. Egyébként itt napközben is már 30 fok alatt maradnak a maximumok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?