Szomorú, ami sokak kedvenc élelmiszerével történik: erről jobb, ha tudsz

Szomorú, ami sokak kedvenc élelmiszerével történik: erről jobb, ha tudsz

agrarszektor.hu
Az olasz gazdaságok éves termelési volumene 3,9%-kal csökkent 2023-ban, a fás szárú növények, például a szőlő, gyümölcs és olajbogyó pedig 11,1%-kal esett vissza az ISTAT közleménye szerint. A térségben az időjárás szélsőségei, a nagyon magas hőmérsékletek miatt bekövetkezett aszály, a jégeső és a pusztító viharok, illetve a nem várt tavaszi fagyok jelentősen megnehezítették a gazdák dolgát.

Az olasz mezőgazdasági termelés csökkent tavalyhoz képest. Az éghajlatváltozás következményei és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt megcsappant a gyümölcs, illetve az olívaolaj termelése - közölte kedden az ISTAT Nemzeti Statisztikai Hivatal. Európában az elmúlt 2000 év legmelegebb nyarának mondható a tavalyi - ezt részben a fák gyűrűinek elemzésein alapul - és a jelenlegi hónapban a kontinens néhány részén a hőmérséklet már a 40 fokot is meghaladta - írja a Reuters.

Az év trendjeit, az év különböző időszakaiban tapasztalható kedvezőtlen időjárási viszonyok befolyásolták és az egymást követő szélsőséges események számos elsődleges fontosságú növényt érintettek

- áll a közleményben. A bortermelés több mint 17 százalékkal esett vissza az őszig tartó forró nyári hőmérséklet miatt, míg a központi régiókban az olívaolaj-gyártók a tavaszi virágzási szezonban a hűvös, párás körülmények miatt nem tudtak megfelelően termelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyümölcstermést a jégeső, a  viharok és a tavaszi fagyok nehezítették - tette hozzá az ISTAT. A nyár közeledtével Olaszország déli részén, valamint Szicília és Szardínia szigetein már az aszály okoz komoly gondokat - írta a Coldiretti közleményében. Az olasz gazdálkodók februárban csatlakoztak az Európai Unióban zajló tüntetésekhez az alacsony terményárak, a növekvő költségek, az olcsó import és a fenntarthatóbb mezőgazdaságot célzó uniós intézkedések ellen. Olaszország azon hat ország között van, akik hétfőn megszavazták az EU zászlóshajó-politikáját, amely megköveteli a tagállamoktól, hogy 2030-ig olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek segítenek helyreállítani a természetes környezetet, szárazföldön és tengeren egyaránt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26