Belehúztak a bolgárok: őrület, mennyi kukorica teremhet idén az országban

Belehúztak a bolgárok: őrület, mennyi kukorica teremhet idén az országban

agrarszektor.hu
A FAS Sofia szerint a 2024/25-ös búza termésmennyisége valamivel meghaladhatja a tavalyi termésmennyiséget, erős hozamok várhatóak Bulgáriában. Az árpatermés előrejelzéseik szerint 850 000 tonnára lesz tehető, a tavaszi vetések pedig ígéretesen kezdték a szezont a kukorica esetében is, annak ellenére, hogy a májusban bekövetkezett jelentős esőzések nem tettek jót a munkálatoknak. Ettől független a termésmennyiség még így is meghaladhatja a 2023/24-es évi számokat. Ugyanakkor a mostani becslések változhatnak az időjárási viszonyoktól függően.

Bulgária eddig kedvező időjárásnak örvendett a jelenlegi gazdasági év vegetációs időszakában. Az enyhe telet szokatlanul meleg időszak követte április első felében, azóta az átlagosnál nedvesebb és hűvösebb tavaszi viszonyok uralkodtak. Az időjárás pozitív fejleményeket hozott mind az őszi, mind a tavaszi gabonák esetében. Április első felében a szokásosnál melegebb, átlag feletti hőmérséklet felgyorsította a növények fejlődését, amire rásegített az átlagnál enyhébb tél is - írja az USDA jelentése.

A kedvező időjárási viszonyok megkönnyítették a tavaszi vetési munkálatokat és a mihamarabbi kelést, növényfejlődést. A műholdas előrejelzések a tavalyinál jobb termésfejlődéssel és a 2023-asnál magsabb termésmennyiséggel kecsegtetnek.

A FAS Sofia szerint a legtöbb gabonatábla jobb állapotban van, mint a tavalyi évben. A gazdálkodók megerősítették, hogy valóban kevesebb területen vetettek búzát, mint az elmúlt évben, a beültetett terület 4 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Ezzel szemben az őszi árpa vetésterülete jóval megemelkedett az országban, 36 százalékkal több, mint a 2023/24-es évben. A gazdálkodók szerint a téli gabonák betakarítása korábban, június 15-én kezdődik.

Jelenleg a búza és az árpa hozamára vonatkozó iparági becslések széles tartományban mozognak. Magánvélemények szerint a búzahozam 3,5 százalékkal lehet magasabb, mint a tavalyi évben, ez 9 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. A teljes búzatermelésre vonatkozó becslések azonban eltérőek. A FAS Sofia a búzatermés mennyiségét 6,9 tonnára, valamivel a tavalyi átlag főlé becsüli. Ezeket a számokat azonban betakarítási munkálatok merőben megváltoztathatják. A búzához hasonlóan az árpa terméseredménye is magasabb lesz ebben az évben. Az árpatermés a a mezőgazdasági szolgálat előrejelzései szerint 850 000 tonnára lesz tehető, a tavalyi 797 000 tonnához képest. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A MinAg szerint a kukoricával bevetett területek nagysága nem változott sokat, de a gazdák kisebb termőterületekről számolnak be. Jelenleg a kukorica nagyon jó fejlődésnek örvend, magas terméspotenciállal kecsegtetve, azonban a legkritikusabb időszakok továbbra is július és augusztus, ahol a nyári hőség és a szárazság pusztító hatással lehet a termésre, ahogy az az elmúlt két évben ez meg is történt. Az EC MARS Bulletin becslései szerint az átlagos kukoricatermés a tavalyi 4,2 tonna/hektárról 6,61 tonna/hektárra növekedhet. A FAS Sofia 2024/25-ös becslései is, a 2023/24-es évi adatoknál magasabb számokat mutatnak a kukoricatermés mennyiségét illetően.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?