Megváltozhat sok élelmiszer összetétele a boltokban: erre kell készülni

Megváltozhat sok élelmiszer összetétele a boltokban: erre kell készülni

agrarszektor.hu
Változott az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó szabályozás az Európai Unióban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) újraértékelte a borkősavra és a tartarátokra vonatkozó csoportos megengedhető napi bevitelt, és egy új kategóriát hozott létre számukra a 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben.

Az Európai Bizottság (EU) 2024/1451 rendelete módosította a 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletét a borkősav (L (+) -) (E 334), a nátrium-tartarátok (E 335), a kálium-tartarátok (E 336), a nátrium-kálium-tartarát (E 337) és a kalcium-tartarát (E 354) élelmiszer-adalékanyagok tekintetében. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által elvégzett újraértékelés alapján, a borkősavra és a tartarátokra vonatkozó csoportos megengedhető napi bevitel kapcsán, ezeket az élelmiszer-adalékanyagokat törölni kell az I. csoportból és egy új csoportot kell létrehozni számukra - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Mint írták, ezeken felül módosítani kell az említett élelmiszer-adalékanyagok jelenlegi felhasználási feltételeit:

  • vissza kell vonni az engedélyeket azon élelmiszer-kategóriák esetében, amelyekre vonatkozóan nem érkeztek adatok az adatszolgáltatási felhívást követően;
  • számszerű maximális felhasználási szinteket kell megállapítani azon élelmiszer-kategóriákra, amelyek vonatkozásában adatokat szolgáltattak.

A borkősavat (L (+) -) (E 334), nátrium-tartarátokat (E 335), kálium-tartarátokat (E 336), nátrium-kálium-tartarátot (E 337) vagy kalcium-tartarátot (E 354) tartalmazó, az e rendeletnek meg nem felelő és 2024. december 16. előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2024.05.27.) követő huszadik napon lép hatályba és 2024. december 16-tól kell alkalmazni. A módosítás részleteiről az alábbi linken tájékozódhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?