Elképesztő: ilyen fák lephetik el Magyarországot hamarosan?

Elképesztő: ilyen fák lephetik el Magyarországot hamarosan?

agrarszektor.hu
Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.

Törökország az elmúlt évtizedben jelentős erdőtelepítési programot hajtott végre olyan termőhelyeken, amelyek a klímaváltozás hatására hazánkban is jellemzőek lesznek. Hozzátette, tudományos és szakmai együttműködést indítottunk nemcsak a kutatóintézetek, hanem az állami erdőket kezelő, gyakorlati erdőgazdálkodást megvalósító szervezetek szintjén is. A legfontosabb együttműködési területnek a szaporítóanyag-felhasználás mutatkozik. Török partnereink segítségével őshonos fafajaink olyan déli származású magjához juthatunk hozzá, amely már alkalmazkodott a szárazabb és melegebb klímához - fejtette ki Zambó Péter.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar állami erdőkezelés ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható modellen alapul, lépést tart és választ kínál az európai zöld elvárások erősödésére. Hazánk jelentős, egy évszázadra visszanyúló tapasztalattal rendelkezik az erdőtelepítések területén, hiszen azóta megdupláztuk az ország erdőterületét. Éppen ezért kiemelt fontosságú az együttműködés a tőlünk földrajzilag déli-dél-keleti irányban található országokkal, hogy a tapasztalatcsere segítségével a változó klimatikus viszonyok között is fenntarthassuk eddigi eredményeinket - tette hozzá Zambó Péter államtitkár.

A Török Államerdészet İbrahim Yüzer főigazgató-helyettes által vezetett küldöttségét az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és a magyar állami erdészeti társaságok fogadták egy hetes programon. A szaporítóanyag-termelési kutatások mellet a szakmai témák között szerepel többek között az erdők tűz elleni védelmében és az erdőnevelési kérdésekben történő együttműködés. A Mecsekerdő Zrt. által szervezett terepi programrészen mindezen területek tapasztalatait átadják a magyar szakemberek - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?