2024. április 25. csütörtök Márk
Itt a 2024-es pályázati menetrend: megvan, mikor indulnak a támogatások

Itt a 2024-es pályázati menetrend: megvan, mikor indulnak a támogatások

agrarszektor.hu
Az AM tájékoztatása szerint 2024. elejétől megkezdődik az új Közös Agrárpolitika keretében megjelenő agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, amelynek 69 kiírásból álló menetrendje már elérhető. A terv tartalmazza az erdészeti beavatkozásokhoz kapcsolódó KAP kiírásokat is.

Az első pályázat meghirdetése 2024. februárjától indulhat, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Márciusban jelenhetnek meg az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő kiírások. A tervek szerint ugyancsak tavasz elején kerülhetnek kiírásra az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatások, amelyekhez utána többéves fenntartási támogatás igénybevételének lehetősége is megnyílik. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő támogatás, míg őszre várhatók a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Év vége felé jelenhet meg egy újabb beruházási pályázati csomag, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdészeti témakörben a terveknek megfelelően az alábbi ütemezésben jelennek majd meg a KAP kiírások 2024-ben:

Február:

 • Erdőkárok megelőzése
 • Erdőkárok helyreállítása
 • A fiatal erdők állománynevelésének támogatása
 • Natura2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések

Március:

 • Erdészeti génmegőrzésre nyújtott támogatások

Április:

 • Erdőkörnyezetvédelmi többéves kötelezettségvállalások (EKV) első része
 • Erdőtelepítés és fásítás támogatása
 • Erdőtüzek megelőzésének és kockázatcsökkentésének támogatására irányuló pályázati kiírás
 • Minőségbiztosítási és irányítási rendszerekhez történő csatlakozás támogatása (erdőtanúsítás)

Június:

 • For profit beruházásokra vonatkozó további támogatási lehetőségek (erdészeti szaporítóanyag előállításához, az erdőgazdálkodási alaptevékenység fejlesztéséhez, az elsődleges faipar fejlesztéséhez és a digitális eszközök beszerzéséhez kötődően)

Július:

 • Fiatal erdőgazdálkodók támogatása

Október:

 • EKV második fele

Az AM figyelmeztet arra is, hogy e menetrend a külső körülmények okán kis mértékben módosulhat. A jövő év végéig tervezett ütemezés kialakítását egyébként nem írja elő jogszabályi kötelezettség, de a jelenlegi nehezebb gazdasági, piaci és finanszírozási környezetben az érintettek számára fontos a tervezhetőség és kiszámíthatóság.  Valamennyi támogatási konstrukció esetében széleskörű szakmai egyeztetést folyik majd, a KAP kiírások előkészítésébe pedig valamennyi szakmai szervezet és intézmény bevonásra kerül. Az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság koordinálásával már el is kezdődtek az előkészítő munkák. A megfelelő előrehaladás esetén már a jövő év elején társadalmasításra kerülhetnek az összeállított tervezetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!