Sokkal több támogatást kaphatna a magyar agrárium

Sokkal több támogatást kaphatna a magyar agrárium

Érdemes a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) segítségét kérni az agrárium szereplőinek, mert hatékony segítséget kaphatnak az innovációs projektek révén elnyerhető közvetlen uniós támogatásában – hangzott el a Portfolio AgroFuture konferencián Bene Dániel tanácsadó előadásában. A szakértő a közvetlen források feltételeit ismertette, sikeres innovatív projekteket mutatott be és kijelentette: a szektorsemleges kiírásokban megszólítva érezhetik magukat az agrárium szereplői, köztük a kisebb és közepes szereplők is.

Az operatív programoknál a tagországok bonyolítják a pályázatokat, míg a közvetlen támogatások körében közvetlenül Brüsszelbe kell pályázni, konzorciumot kell alkotni és olyan nemzetközi projektek támogathatók, amelyeknek összeurópai szinten van eredménye - mondta el Bene Dániel, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) tanácsadója. Hozzátette:

A tanácsadó szót ejtett a közepes jövedelem csapdájáról is, amely jól működő gazdaságot eredményez, de nagyon nehéz belőle felfelé kitörni. A közvetlen támogatások éppen ebben segítenek, az innovatív, kutatás-fejlesztést szolgáló projektek révén.

Nemzetközi együttműködés kell

Az EU CAP Network hasonló a közvetlen támogatások rendszeréhez, vagyis a Közös Agrárpolitikában is van ilyen szemléletű elem, ahol az egyes tagállamok szereplői közösen dolgoznak. A közvetlen uniós támogatásoknál a nemzetközi kapcsolattartás elengedhetetlen, az ilyen alapok ráadásul szektorsemlegesek, vagyis nem kifejezetten a mezőgazdaságot célozzák.

A tanácsadó példaként említette a Horizon Európa programot és annak céjait is, amelyekben megjelenik például a digitális átállás szempontja. Ilyen a Digitális Európa Program is, amelyben szerepet kap a mezőgazdaság digitalizációja és a robotika is.

Van szakértő segítség

Az MFOI teret és segítséget tud adni az agrárszektor szereplőinek az ilyen programok lehetőségeinek kiaknázásában. A kkv-szektor ugyanakkor nem elkötelezett az ilyen projektek mellett, míg a nagyvállalatok és az egyetemek nagy figyelmet fordítanak erre. A kisebb és közepes szereplők szerepvállalásában tud segíteni az MFOI, mivel a közvetlen uniós ökoszisztéma szinte összes szereplőjével kapcsolatban áll.

Az innováció alatt nem világmegváltó dolgokat kell érteni, egy-egy jó ötlet, jó program már alkalmas a közvetlen támogatásra.

A magyar agrárszereplők nem kevésbé innovatívak, mint más országok szereplői, érdemes tehát élni a lehetőséggel

- tette hozzá Bene Dániel, aki konkrét példákat, mintaprojekteket is említett a lézeres érzékelés, az energiahatékonyság témaköréből is. Két magyar társaság pedig az eladhatatlan zöldségek újrahasznosításában ért el eredményeket, amelyhez 6 millió eurót kaptak támogatásként.

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?