Így vernek most át rengeteg magyart: sokan nem is tudnak róla

Így vernek most át rengeteg magyart: sokan nem is tudnak róla

MTI
A kormány és a hatóság közös célja, hogy az illegális fakereskedelemtől is megvédjék a magyar fogyasztókat, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a közúti fuvarozókat, a telephelyeket és az online hirdetési felületeket is - hívta fel a figyelmet közleményében Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Nébih EUTR ellenőrei összegezték a tavalyi évben a faanyagkereskedelmi-lánc felügyelete során hozott intézkedéseket. A felügyelők 664 köbméter tűzifa, fűrészáru és fűrészipari anyagmaradék, továbbá 20 köbméter oszlop elkobzását kezdeményezték. Az Agrárminisztériummal szorosan együttműködő Nébih adatai szerint az 1351 ellenőrzés során megközelítőleg 33 kamionnyi rakománynak megfelelő illegális faterméket vontak ki a forgalomból megóvva ezzel a csalástól, az átveréstől a tűzifa vásárló magyar családokat.

A hatóság folyamatosan ellenőrzi a közösségi médiában megjelenő, fatermékek eladásával kapcsolatos hirdetéseket is. Összesen 819 hirdetést ellenőriztek a tavalyi évben, amiből 185-öt, azaz minden ötödiket eltávolíttattak, hogy megóvják a magyar embereket az átveréstől. A jogszerűtlen hirdetések adatai a Nébih honlapjára is felkerülnek, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását.

A biztonságos tűzifavásárlást az ingyenes "Tűzifát OKOSAN" elnevezésű online kereső szolgáltatás is segíti - ismertette az államtitkár. A Nébih keresőjével könnyedén megtalálhatják egymást a megbízható származású, ellenőrizhető minőségű terméket kereső fogyasztók, valamint a tisztességes erdőgazdálkodók és kereskedők. A "Tűzifát OKOSAN" rendszer a magyar családok védelme mellett a hatóság munkáját is megkönnyíti: segíti a kockázatelemzést és növeli az ellenőrzések hatékonyságát - tette hozzá Nobilis Márton.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?