2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Takarmányozás Bicsérden

Takarmányozás Bicsérden (x)

PR
Bicsérd közel ezerfős falu Baranya megyében. Mecsekaljának az egyik szép, fejlődő települése, mely Pécs és Szentlőrinc között található.  A térség meghatározó gazdasági szereplője a Bicsérdi Arany-Mező Zrt., melynek elnök-vezérigazgatója, Berki Gyula véleménye szerint gazdaságukban az állattenyésztés és a növénytermesztés egymástól elválaszthatatlan, szerves egységet alkot. Így kerek az egész Bicsérden, mondja.

Az a célunk, hogy sikerüljön megőrizni ezt az egyensúlyt, mert egyik sem létezhet a másik nélkül. Gazdasági tevékenységünknek alapját a 800 holstein-fríz fejőstehénnek és szaporulatának otthont adó tehenészeti telepünk alkotja, mely kiegészül egy 350 kocás sertésteleppel. 1400 hektárnyi bérelt területet művelünk, ebből 330 hektáron biogazdálkodást és 400 hektáron integrációs tevékenységet folytatunk. Tehenészetünk a tenyészetek országos összehasonlító rangsorának első felében foglal helyet, termelési eredményeit illetően tartósan az elsők között szerepel. Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik a biogázüzem, melynek alapanyagát a telepeken képződő trágya alkotja. Gazdálkodásunk szerves részét képezi az ökológiai gazdálkodás, melyet 330 hektáron változatos vetésstruktúrával valósítunk meg. Megtalálható benne a tönkölybúza, a kukorica, a cukorrépa mellett az olajtök is. Ez utóbbi feldolgozott terméke a bio tökmagolaj, mely Bio Suisse minősítéssel büszkélkedhet. Napjainkban, mikor az eredményes gazdálkodást számos előre nem látható nehezítő körülmény hátráltatja, nagy fokú türelemre, hideg fejjel, jól átgondolt cselekvésre, kitartásra van szükség. Az előjelek azt mutatják, hogy nehéz esztendő lesz az idei, nem lesz egyszerű, de megoldjuk a ránk váró kihívásokat.

Riportunk második részében a tejelőtehenészet takarmányozásával foglalkozunk. Ennek indoka az, hogy a takarmányozás a tejtermelés költségösszetevői közül a legnagyobb hányadot, mintegy 60%-ot tesz ki.

Bicsérden a tehenészeti telepen beszélgetünk a telep vezetőjével, Szili Józseffel, Nagy Vencellel, az Agrofeed Kft. szarvasmarha-ágazatának a vezetőjével és Trombitás Martinnal, az Agrofeed Kft. takarmányozási specialistájával. Az általuk elmondottakat foglalom össze az alábbiakban.

Nagy Vencel, Trombitás Martin, Szili JózsefNagy Vencel, Trombitás Martin, Szili József

Az Agrofeed Kft. magyar tulajdonú vállalat, amely 20 éve foglalkozik a haszonállatok takarmányozásával. A tehenészet vezetője és a takarmányozási cégágazat vezetője közötti szakmai és személyes kapcsolat 30 éves múltra tekint vissza.

A magas tejtermelés alapja a kiváló minőségű tömegtakarmány előállítása. A tehenészeti telep vezetője és a növénytermesztési ágazat vezetője között nagyon jó az együttműködés, ami garancia arra, hogy a tehenészeti telep részére a megfelelő időben és mennyiségben kerüljön betakarításra a szükséges tömegtakarmány. A tömegtakarmányok alapját már hosszú évek óta a kukoricaszilázs képezi, amelyet az utóbbi időszakban különböző szenázsokkal egészítenek ki. Magyarországon Szili József az elsők között volt, aki a telepített füvekből, valamint a rozsból készített sze­názsokat használta takarmányozásra. Van azonban olyan eset is, amikor az átmeneti takarmányhiány miatt más gabonafélékből (búza, tritikálé, zab, mohar) is készítenek szenázst. A tehenek nem szeretik a gyakori változtatásokat a napi takarmányozás során, ezért a telepen arra törekednek, hogy annyi tömegtakarmány készüljön, hogy egész évben elegendő legyen. A termesztett tömegtakarmányok sokfélesége segítséget jelent a takarmányozási szakembereknek, hogy a tehenek részére változatos étrendet tudjanak összeállítani. A legjobb minőségű tömegtakarmányokat a legtöbb tejet termelő állatok kapják, a gyengébb minőségűből a laktációban hátrább levő tehenek és a növendékek részesülnek.

Itt a Mecsek lábánál is, a „Pécsi-síkságon”, ahol a gazdálkodás folyik, megfigyelhető, hogy az utóbbi években csökken a csapadék mennyisége. A mostani helyzetet az jellemzi, hogy országos viszonylatban csapadékszegény az időjárás. A megváltozott viszonyok miatt egyre nagyobb szerepe lehet a cirokszilázs takarmányadagban való használatának. Az időjárás okozta tömegtakarmány-termelés kiesését úgy lehet kompenzálni, hogy egyre több takarmányipari melléktermék, így nedves répaszelet, CGF és DDGS kerül felhasználásra a takarmányozásban.

Megérkezett az Agrofeed szállítmányaMegérkezett az Agrofeed szállítmánya

A szarvasmarhák részére a takarmányadag összeállítása az Agrofeed Kft. szarvasmarha-takarmányozási specialistája és a telepvezető közös megbeszélése alapján történik. Első lépésként az Agrofeed Kft. a telepen található összes alapanyagnak meghatározza NIR vizsgálattal a beltartalmi paramétereit (a takarmányvizsgálatokat általában havonta és minden takarmányváltásnál elvégzik), és a kapott beltartalmi paramétereket alkalmazva állítják össze minden takarmányozási csoportnak a napi adagot. Az optimalizálást az AMTS vagy az NDS takarmányozási programmal végzik. Ezek ma a legmegbízhatóbb takarmányadag-összeállító programok, amelyeket a világ számos országában használnak. A takarmányadag összeállításánál az alapanyagok árának ismeretében próbálják az optimális megoldást megkeresni, ami biztosítja a jövedelmező tejtermelést.

Az adagösszeállító program segítségével határozzák meg, hogy a telepen található alapanyagokból mennyit kell adni, és ehhez mit kell vásárolni. Az Agrofeed Kft. a tehenészet részére egyedi koncentrátumot és premixeket szállít, amelyeknek összetétele mindig igazodik a telepen található alapanyagokhoz, biztosítva a legmagasabb tejtermelést.

A takarmányadag összeállítása után vizsgálják a TMR beltartalmát, illetve a telepen a TMR-t a Penn State Particle szeparátorral; ellenőrzik a frakció eloszlását, mindezt összehasonlítva a szakirodalmi ajánlással. Továbbá fontos feladatuk az összeállított adag emésztésének vizsgálata, amit trágyamosással ellenőriznek, ezzel megállapítható a receptúrákban használt szénhidrátok és fehérjeforrások hasznosulása és a bendőműködés hatékonysága. Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet a partnerei részére nyújtott szolgáltatásokra, véleményük szerint ez az a plusz, ami megkülönbözteti őket a többi takarmányozást végző cégtől. A takarmányozás, a menedzsment és a reprodukció területén (TMR+) gyakorlati szakemberek közös munkája segíti a tejtermelő gazdaságokat, ahogy a Bicsérdi Arany-Mező Zrt.-t is.

Bőséges mennyiség áll rendelkezésre a TMR-bőlBőséges mennyiség áll rendelkezésre a TMR-ből

Amennyiben változtatásra kerül sor az adag összetevői tekintetében, azt minden esetben egy költséghatékonysági és beltartalmi számítás előzi meg, majd ezen tényezők mérlegelése alapján születik meg a közös döntés. A termelési, a szaporodásbiológiai és az állategészségügyi paraméterek mérésére és kimutatására használják a Riska Extra programot, amit az Agrofeed Kft. biztosít a gazdaságnak.

Fotók: Agrofeed

Szerző: Beregszászi Miklós

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?