2024. április 27. szombat Zita
Rendkívüli: megjelent a madárinfluenza a tejelő tehenekben

Rendkívüli: megjelent a madárinfluenza a tejelő tehenekben

agrarszektor.hu
Az amerikai hatóságok megerősítették, hogy Texasban, Kansasban és valószínűleg Új-Mexikóban is madárinfluenzával fertőződtek meg tejelő szarvasmarhák. Hangsúlyozták, hogy az ország tejellátása biztonságos, a pasztőrözés elpusztítja a vírusokat. A jelenség ugyanakkor komoly károkat okozhat a tejtermelésben és új lendületet adhat a vírus fejlődésének, amelyből akár új világjárvány is kialakulhat.

- közölte hétfőn az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) mezőgazdasági minisztérium. Ez az első alkalom, hogy a vírussal fertőzött teheneket azonosítottak – írja a New York Times.

Kimutatták a tejben is

- közölte a hivatal. Az eredményeket azt követően jelentették be, hogy több szövetségi és állami ügynökség elkezdte vizsgálni a Texasban, Kansasban és Új-Mexikóban megbetegedett tehenekről szóló jelentéseket.

Mivel a pasztőrözés elpusztítja a vírusokat, a tisztviselők hangsúlyozták, hogy az ország tejellátását nem fenyegeti nagy kockázat. A szaktárca hozzáteszi:

Ebben a szakaszban nincs aggodalomra ok a kereskedelmi tejellátás biztonságával kapcsolatban, vagy abban a tekintetben, hogy ez a körülmény kockázatot jelentene a fogyasztók egészségére.

A külső szakértők egyetértettek. "Csak olyan tejben találták meg, amely súlyosan abnormális" - mondta Dr. Jim Lowe, az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign-i Állatorvosi Főiskolájának állatorvosa és influenzakutatója. Ezekben az esetekben a tejet sűrűnek és szirupszerűnek írták le, és nem is használták fel. Az minisztérium hozzátette: a tejüzemek kötelesek a beteg állatok tejét elvezetni és megsemmisíteni.

A lakosságra egyelőre nem veszélyes

A szarvasmarha-fertőzések azután következnek, hogy a minnesotai hatóságok a múlt héten bejelentették, hogy az országban először mutattak ki magas patogenitású madárinfluenzát kecskéknél.

- közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony.

"Pánikra továbbra sincs ok" - mondta Stacey L. Schultz-Cherry, a St. Jude Gyermek és Kutatókórház virológusa és influenza szakértője. "Úgy tűnik, hogy ez csak egy újabb, a beteg vadmadarakkal való érintkezés miatti átterjedés."

Az emlősökre is veszélyes lehet

Mégis, jegyezte meg, a tehenekről nem gondolták, hogy a madárinfluenzára különösen fogékony fajok közé tartoznak, és az esetek újabb aggasztó fordulatot jelentenek a globális madárinfluenza-járványban, amely az elmúlt néhány évben pusztította a vadon élő madárpopulációkat.

A járványt a madárinfluenza vírus H5N1 néven ismert formája okozta. A vadon élő madarak ürülékükön és szájváladékukon keresztül terjeszthetik a vírust a tenyésztett baromfira és más állatokra. A járványok gyakran tavasszal és nyáron törnek ki, amikor a vándormadarak mozgásban vannak.

Új világjárványtól tartanak

Andrew Bowman, az Ohioi Állami Egyetem molekuláris epidemiológusa és influenza szakértője szerint az emlősök megfertőzése, amely új lehetőségeket ad a vírusnak a fejlődésre, mindig aggodalomra ad okot.

Dr. Bowman szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a fertőzött tehenek közvetlenül a madaraktól kapták-e el a vírust, vagy a vírus tehénről tehénre is terjed. "Ezt a kérdést gyorsan meg kell válaszolni" - mondta. Mint fogalmazott,

ha szarvasmarháról szarvasmarhára terjed, az már egy másik történet. Ez mindenképpen aggodalommal tölt el.

Az ügyben további vizsgálatok és elemzések folynak. "Ez egy gyorsan változó helyzet, és az USDA, valamint szövetségi és állami partnereink további friss információkat fognak közölni, amint az információk rendelkezésre állnak" - közölte az tárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!