Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a fák Magyarországról?

Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek a fák Magyarországról?

agrarszektor.hu
Egy gombafertőzés miatt eltűnhetnek az őshonos kőrisfák a Bakonyból. A kórra egyelőre nincs gyógyír, megoldás, gyors terjedése miatt hazánkban - és egész Európában is - az egyik legjelentősebb erdészeti problémájaként tartják számon.

Nem véletlenül nevezték el a Bakony legmagasabb kiemelkedését Kőris-hegynek, de eltűnhet ez az őshonos fafajta a területről. A felelős valószínűleg egy idegen, behurcolt gomba, pedig sokáig a Bakony egyik gyakori fafajtájának számított a kőris - írta meg az Infostart a veol.hu információi alapján. Mint kiderült, főleg a környék magaskőris-állományait veszélyezteti a korábban ismeretlen betegség. A magas kőris hajtáspusztulását okozó gombafajról már bebizonyosodott, hogy kórokozóként a többi hazai kőrisfajt is megtámadta.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben. Tarvágás már nem létezik az erdészeti szakmában, de előfordul, hogy ha elkezdik a beteg kőrisegyedeket eltávolítani, akkor foltokban csupasszá válnak területek. Helyükre nem kőrist, hanem elegyes erdőket telepítenek.

A szakmabeliek szerint a fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását. A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga) területén tapasztalt kőrispusztulás miatt a társaság 2023-ban kidolgozta kőrisstratégiáját. Tavaly nyolchektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdte meg az erdőgazdaság, idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatja a programot. Magyarországon őshonos a magas kőris, a magyar kőris és a virágos kőris, az olajfafélék családjába tartozik nemzetségük. Érdekesség, hogy a virágos kőrist nem támadja meg a fent említett károkozó gomba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?