2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Durva, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Durva, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Rohamtempóban csökken a paradicsom ára májusban Lengyelországban. Az előző évhez képest a kínálat sokkal gyorsabb tempóban nő, és még az import is jelentős a nagybani piacokon.

A 2023-as évben egészen júniusig kifejezetten hideg időjárás uralkodott Lengyelországban, ami viszonylag hosszú ideig mérsékelte a belföldi üvegházi paradicsom szezonális árcsökkenésének ütemét. De még egy olyan szokatlan lefutású szezonban is, mint a tavalyi, május közepe táján a nagykereskedelmi árak meredeken zuhanni kezdtek - írta meg a FruitVeB. Idén áprilisban is hideg volt (különösen a hónap vége felé), de a paradicsom esetében a szezonális áresés most sem állt meg. Volt egy átmeneti, felfelé irányuló korrekció április végén, de a csökkenő ártrend hamar visszatért.

A paradicsom ára az időjárási viszonyokkal erős korrelációt mutató árak közé tartozik, és jelentős amplitúdóval változhat. Van példa olyan évre (2022), amikor áprilisban még dinamikus árcsökkenés következett be (a mostanihoz hasonlóan), majd májusban az időjárás romlása miatt a paradicsom kínálatának bővülése megtorpant, és az árak újból jelentősen emelkedni kezdtek. Ezért nem biztos, hogy az idei meglehetősen szeszélyes időjárás nem fogja újból megállítani a paradicsomárak csökkenését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?