Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

agrarszektor.hu
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, ami jelenleg még kihirdetésre vár. Több változás is történt, amikre jobb odafigyelni. Mutatjuk, melyek ezek.

A módosítások 23 agrártárgyú törvényt érintenek, többek között a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényt (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.), de a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvényben (a továbbiakban: Tfvt.) szabályozott ún. időleges más célú hasznosítás is módosul. Módosul az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény is: illetékmentes lesz a gazdaságátadási szerződéssel történő termőföld, tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingóságok (ideértve a gépjárművet és a pótkocsit is) tulajdonjogának megszerzése - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A végintézkedéssel - tipikusan és leggyakrabban végrendelettel - történő földtulajdon szerzéskor is változás várható. Új szabály, hogy a nem szerzőképes örökös megörökli a földet, azaz tulajdonos lesz, de 1 éven belül el kell hárítania a tulajdonszerzési akadályt. A törvény - főszabály szerint - a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, de például az ingatlanügyi hatóságnak csak 2024. július 1-étől kell nyilvántartást vezetnie az általa kiadott, időleges más célú hasznosítást engedélyező határozatokról azok nyomon követése céljából. A Földforgalmi tv. és a Fétv. módosításai 2024. július 1-től hatályosak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?