Ezt megérzi a gabonapiac: keresztbe tehetnek a két óriáscég terveinek

Ezt megérzi a gabonapiac: keresztbe tehetnek a két óriáscég terveinek

agrarszektor.hu
Komoly versenyjogi aggályokat talált a kanadai versenyhivatal a Viterra a gabonakereskedő Bunge általi, tervezett felvásárlása körül. Ez a lépés akadályokat gördített a dollárértékben példa nélküli globális mezőgazdasági fúzió elé - írta meg a Reuters. Az élelmiszeripar integrációs lehetőségeivel az alapanyagtermelésben, termelői-feldolgozói kapcsolatokkal is foglalkozunk az AgroFood 2024 konferenciánkon, amire még nem késő regisztrálni.

Mint ismeretes, a Bunge vállalat részvényesei által 2023 októberében jóváhagyott ügylet egy 34 milliárd dollár értékű óriásvállalatot hozna létre, amely méretét tekintve közelebb állna a rivális Archer-Daniels-Midland és a Cargill cégekhez. Az Ottawának küldött hivatalos jelentéshez csatolt nyilatkozatában az iroda szerint az ügylet "valószínűleg jelentős versenyellenes hatásokkal járna, és jelentősen csökkentené a Viterra és a Bunge közötti versenyt a kanadai mezőgazdasági piacokon". A kanadai versenyhivatal azt is megállapította, hogy az ügylet valószínűleg károsítja a versenyt a nyugat-kanadai gabonafelvásárlás, valamint a kelet-kanadai repceolaj-értékesítés terén.

A Bunge és a Viterra nem tartja problémásnak az egyesülést

A két vállalat közös nyilatkozatban közölte, hogy a hivatal aggályai megalapozatlanok, és fogadkoztak, hogy együttműködnek a kanadai hatóságokkal. A nem kötelező érvényű jelentést elküldték a kanadai közlekedési minisztériumnak, amelynek június 2-ig kell felülvizsgálnia az üzletet. A miniszteri hivatal nem tudott azonnal nyilatkozni, a végső döntést ugyanis a kanadai kormány hozza meg.

A kanadai versenyhivatal jelentése szerint a következő lépés az lesz, hogy a kormány azonosítja a versennyel és a szállítással kapcsolatos, egymást átfedő aggályokat, és felkéri a vállalatokat, hogy foglalkozzanak ezekkel. A nagyvállalati fúziók általában azzal járnak, hogy a vállalatok a versenyjogi aggályokat úgy orvosolják, hogy bizonyos eszközöket harmadik félnek adnak át. Ha a vállalatok korrekciós intézkedései megfelelnek a kabinetnek, akkor az engedélyezheti az összefonódást, vagy jóváhagyhatja azt feltételekkel. A kabinet tanácskozásai nem követnek meghatározott menetrendet.

Kevésbé optimisták a kanadai mezőgazdasági csoportok

A saskatchewani mezőgazdasági csoportok aggódtak az egyesülés miatt. Keith Fournier, aki a saskatchewani Lone Rock közelében gazdálkodik, és a SaskCanola farmercsoport elnöke például úgy látja, hogy

aggodalomra ad okot, hogy az új szervezet nyitva fogja-e tartani az összes létesítményt, és megmarad-e a korábbi verseny? A piacon korlátozott számú szereplő van.

A kanadai versenyhivatal azt is megállapította, hogy a Bunge befolyásolhatja a Viterra versenytársa, a szaúdi tulajdonú G3 gazdasági magatartását. A szakértők szerint a Bunge a G3 kisebbségi részvényeseként hozzáférhet bizalmas, a verseny szempontjából érzékeny információkhoz. A G3 és a Viterra különálló gabonakezelő terminálokat üzemeltet Vancouverben, Kanada legnagyobb kikötőjében, valamint olyan vidéki kirendeltségeket, amelyek közvetlenül a gazdáktól vásárolnak gabonát. A G3 nem kommentálja a részvényesi ügyeket, és a szokásos üzletmenetet folytatja - mondta Peter Chura, a vállalat szóvivője.

A Bunge, Kanada legnagyobb növényi olaj és lisztfeldolgozója, a Viterra a 14 meglévő zúzóüzemből héttel osztozna a Viterrával. Kanada keleti részén a három nagy repceolaj-gyártó közül kettő épp a Bunge és a Viterra. Az üzlet így csökkentené a versenyt mind a nyugat-kanadai gazdáktól történő repcefelvásárlásban, mind pedig a kelet-kanadai repceolaj értékesítésében - közölte az iroda. A Bunge, a Viterra és a G3 együttesen a nyugat-kanadai felvásárlói kapacitás egyharmadát teszik ki. A két vállalat megismételte, hogy a tranzakció lezárására 2024 közepén számítanak. Ahogy a közleményükben írták, örülnek, hogy a szabályozási folyamat előrehalad, és biztosak abban, hogy a tranzakció jelentős előnyökkel jár majd Kanada számára.

Seth Goldstein, a Morningstar elemzője szerint azonban Kanada kifogásai valószínűleg legalább enyhe késedelmet okoznak majd. A befektetők szerdán figyelnek majd az ügylettel kapcsolatos aktualitásokra, amikor a Bunge telefonos megbeszélést tart a negyedéves eredmények megvitatására. Greg Heckman vezérigazgató tavaly novemberben közölte, hogy a Bunge benyújtotta a hatósági engedélyeket az egyesüléshez Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Kínában. A Bunge részvényei enyhén csökkentek New Yorkban, miután Kanada közzétette a jelentést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?