2024. április 28. vasárnap Valéria
Döntöttek a részvényesek: létrejöhet az óriási gabonakereskedő

Döntöttek a részvényesek: létrejöhet az óriási gabonakereskedő

agrarszektor.hu
A Bunge globális gabonakereskedő és olajosmag-feldolgozó vállalat részvényesei csütörtöki közgyűlésükön jóváhagyták a Glencore által támogatott Viterra felvásárlását. A fúzió, amelynek eredményeképpen egy adóssággal együtt 34 milliárd dollárt érő vállalat jön létre, várhatóan 2024 közepén zárul le, miután a zárófeltételek teljesülnek és a szabályozó hatóságok aláírták az ügyletet – közölte a Bunge közleményében a Reuters szerint.

A részvényesek jóváhagyása közelebb hozza a Bunge-t a globális mezőgazdasági szektorban példátlan méretű ügylet lezárásához, amely egy olyan agrárgazdasági óriást hoz létre, amely globális léptékben közelebb áll a riválisok Archer-Daniels-Midland és Cargill vállalataihoz.

Nagyra értékeljük, hogy részvényeseink bizalmat szavaztak stratégiánknak. Csapatunk arra összpontosít, hogy hatékonyan működtessük műveleteinket, miközben a sikeres integrációt is megtervezzük

- mondta Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója közleményében.

Vannak még kételyek

A Bunge részvényesei csütörtökön 65.611.831 törzsrészvény kibocsátását is jóváhagyták, valamint a Bunge bejegyzési helyének Bermudáról Svájcba történő áthelyezését.

A felvásárlást alaposan vizsgálják a szabályozó hatóságok, akiket aggaszt, hogy a lépés milyen hatással lenne a mezőgazdasági ágazatra. Kanada közlekedési minisztere a múlt héten azt mondta, hogy a kanadai kormány felülvizsgálja az üzletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!