Külföldről jön a munkaerő ezekre a földekre: már nincs elég helyi melós

Külföldről jön a munkaerő ezekre a földekre: már nincs elég helyi melós

agrarszektor.hu
Az előző évihez képest pozitívabban alakul a 2024-es görög szamócaszezon, de a termés mennyisége várhatóan kevesebb lesz. Az ágazatnak jelenleg három igazán nagy kihívással kell szembenéznie: a munkaerőhiánnyal, a szaporítóanyag minőségével és az éghajlatváltozással.

A görög szamócaszezon pozitívabban alakul, mint az előző évi, mondja Alexandros Polydoropoulos, a görög szamócaexportőr Labidino SA agronómusa. A szakember szerint az idei szamócaszezon lefutása meglehetősen kielégítő. A kereslet nagyobb, mint tavaly, az egész szamócaágazat fejlődik. A minőség is egyértelműen jobb, mint 2022-23-ban volt, és örülnek, hogy az ügyfeleik panaszai valóban korlátozottak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Alexandros Polydoropoulos szerint

mindkét tényező hozzájárult ahhoz, hogy jó árakat érjünk el a szezon elején. A kereslet most igazán nagy, mindenki a görög szamócát keresi. A kínálat azonban nem elegendő a piaci igények kielégítésére. Ettől eltekintve úgy tűnik, hogy a görög szamóca az európai országok piacán is megállja a helyét, máris elnyerte a fogyasztók elismerését.

Az agronómus elmondta, hogy a nagyobb terület ellenére a szamóca mennyisége idén összességében alacsonyabb. Úgy tűnik, hogy a mennyiségek csökkentek, körülbelül 15%-kal alacsonyabbak a tavalyi mennyiséghez képest - mondta a szakember, aki szerint a legfontosabb tényező, amely ehhez hozzájárul, a növények alacsonyabb termőképessége. Továbbá a szezon eleji rossz telepítés és a későbbi enyhe, száraz tél nem segítette a növényeket abban, hogy olyan feltételeket teremtsenek a termőképességhez, mint amilyet általában elvárnának tőlük. Ez a visszaesés valószínűleg azért nem látszik annyira a piacon, mert a szamóca termesztési területe akár 10-15%-kal is növekedett a tavalyi évhez képest - tette hozzá.

Alexandros Polydoropoulos szerint az ágazatnak jelenleg három igazán nagy kihívással kell szembenéznie: a munkaerőhiánnyal, a szaporítóanyag minőségével és az éghajlatváltozással. Ami a munkaerőt illeti, igyekeznek külföldről - olyan országokból, mint Egyiptom, India, Nepál és mások - munkaerőt hívni, mivel a helyi lakosok számára ez a munka nem vonzó. A faiskolákból származó fiatal növények minőségével is komoly gondjaik vannak. A növények telepítése az évek során egyre rosszabb, a fiatal növények pusztulási aránya az átültetést követő első hetekben egyre magasabb. Ezzel az elmúlt években nem kellett foglalkozniuk. Ezért igyekeznek olyan ellenálló és robusztus fajtákat választani, amelyek jól alkalmazkodnak a termesztési rendszerükhöz.

Az éghajlatváltozás, különösen az átlaghőmérséklet emelkedése és a csapadék csökkenése közvetlenül érinti a termést. A felszíni és a felszín alatti vízkészlet korlátozottan áll rendelkezésre, a növények szezon eleji gyökeresedését tovább nehezíti a magas hőmérséklet. Már most hatékonyabb rendszereket alkalmazunk a vízfelhasználás terén, valamint igyekszünk kiküszöbölni minden vízveszteséget

- mondta Alexandros Polydoropoulos.

A szamócaszezon nagyon erős árakkal indult, de azóta leállt. Polydoropoulos azonban reméli, hogy a szezon vége előtt újabb emelkedés várható. Mint mondta, a fő piacuk Közép- és Kelet-Európa. Jelenleg Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Szerbiába és Ciprusra exportálnak. Mindig nyitottak az új piacok elérésére, ez a törekvésük folyamatos - mondta, hozzátéve, hogy március első hetéig az árak igazán kielégítőek voltak, akár 20-25%-kal magasabbak voltak az előző szezonhoz képest. Ezt követően az ár csökkenni kezdett, mivel több gyümölcs került a piacra, most 2,2-2,4 euró/kg körül van.

Ebben az időszakban általában csökken a termelés, így az árakkal kapcsolatos várakozásunk az, hogy ebben a hónapban remélhetőleg emelkedni fognak, továbbá reméljük, hogy a szezon végéig jó szinten tudjuk tartani a kereskedelmet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?