2024. április 29. hétfő Péter
Itt a dánok nagy dobása: így csökkentenék a tehenek metánkibocsátását

Itt a dánok nagy dobása: így csökkentenék a tehenek metánkibocsátását

agrarszektor.hu
Dániában a gazdáknak egy olyan takarmány-adalékanyag finanszírozásában nyújtanak segítséget, amely várhatóan akár 30%-kal csökkenti a szarvasmarhák metánkibocsátását. Mindez azért is fontos, mert az ország a legnagyobb tejtermék-exportőr az EU-ban.

Az északi ország vállalta, hogy 2030-ig 70%-kal csökkenti a kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A dán Concito éghajlat-elemző műhely szerint Dánia területének több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll, és az ország szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmadát a mezőgazdaság adja. Az iparág aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szén-dioxid-adó a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszeríthetené őket - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ehelyett a gazdálkodók és a tejipar olyan adalékanyagok használatát szorgalmazta, amelyek megállítják a tehenek gyomrában az erjedési folyamatot, megakadályozva a metán képződését. A kormány 518 millió dán koronát (74 millió dollár) különített el a takarmány-adalékanyag finanszírozására, amely 2030-ban várhatóan mintegy 30%-kal csökkenti az ország nagyjából 550 000 tejelő tehenének metánkibocsátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!