2024. április 29. hétfő Péter
Heti fókusz: Az osztott gyomirtó kezelések jelentősége napraforgóban

Heti fókusz: Az osztott gyomirtó kezelések jelentősége napraforgóban (x)

PR
Az erre hivatott készítmények kijuttatását rugalmasan igazíthatjuk a gyomflórához a napraforgó különböző fenológiai stádiumában. A megoldásokért kattintson!
Sáradi Krisztina
FMC
Papp Zoltán
Syngenta


Sáradi Krisztina, FMC

Mit tehetünk, hogy a kiszámíthatatlan környezeti hatások ellenére javítani tudjuk a termés paramétereit és ki tudjuk hozni a választott növényünkben rejlő legnagyobb potenciált?

Alapgyomirtás nélkül nehéz elképzelni a sikeres napraforgótermesztést, bár az időjárás változékonysága miatt gyakran számolni kell az állomány felülkezelésével is. A terbutilazin-mentes Successor® 600 gyomirtó szer főleg a magról kelő egyéves egyszikű gyomok (pl. nagy széltippan, kakaslábfű és perjefélék) ellen hatásos, emellett számos magról kelő kétszikű gyomnövény ellen is jó hatékonyságú tankkombinációban. Talajhatással is rendelkezik, mellékhatásaként a kétszikű gyomnövényeink harmonikusabban kelnek, ami segíti a későbbi felülkezelés sikerességét. Vetés után, kelés előtti alkalmazás esetén a hatékony gyomirtóhatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges. Nem ritka, hogy jó kultúrállapotú területeken az egyszikűirtóval való felülkezelés a későbbiekben elhagyható.

Az állománykezelésre engedélyezett Express™ 50 SX® és Evorelle® Express™ gyomirtó szerek esetében figyelni kell arra, hogy a kétszikű gyomok szik- és 4 valódi leveles állapotuk között a legérzékenyebbek a készítményekre. Sajnos a valóságban csak ritkán (de leginkább sohasem) fordul elő a gyomnövények egyenletes kelése, egyöntetű fejlettségi állapota. Általánosságban elmondható, hogy elhúzódó gyomkeléssel kell számolnunk, valamint a gyomnövényeink fejlettségével együtt csökken azok irthatósága. Az Express™ 50 SX® és Evorelle® Express™ gyomirtó szerek esetében ez nem jelent gondot, hiszen osztottan két ütemben (7-10 nap eltéréssel) is kijuttatható mindkét készítmény rugalmasan igazítva gyomflórához. Kimagasló szelektivitásuknak köszönhetően a napraforgó különböző fenológiai stádiumaiban is kockázat nélkül kijuttathatóak.

A videóban bemutatjuk, hogy a Dunántúl egyes területein miért szükséges az Evorelle™ Express® gyomirtási technológia használata, valamint azt is, hogy milyen előnyöket hordoz az osztott gyomirtási technológia:

Az Express™-toleráns napraforgóhibridek genetikai toleranciája lehetővé teszi az Express™ 50 SX® gyomirtó szer hatóanyagának lebontását a napraforgóban. Fontos, hogy mind a gyomnövényeink, mind a kultúrnövényünk megfelelő fenológiai állapotban legyenek a kezelés idején. A napraforgó kelésétől 8-10 leveles koráig tartó időszak a vegetatív fejlődés időszaka. Az első 6 levél nagysága és megfelelő fejlődési szintje határozza meg az azt követő 8-10 levél kifejlődését, melyek majd a tányér és a kaszatok kialakulásában, fejlődésében játszanak döntő szerepet. Fontos, hogy eddig az időszakig – 2 leveles állapottól 6 leveles fejlettségi szintig – végezzük el a gyomirtást Express™ 50 SX® vagy Evorelle® Express™ gyomirtó szerek valamelyikével, így a genetikai fejlődésre már nem lesz hatása az elvégzett kezelésnek.

Mezei acattal erősen fertőzött napraforgóban (balra) Express™ 50 SX® gyomirtó szerrel kezelt állomány 16 nappal kezelés után (jobbra) (Jánossomorja, 2022)Mezei acattal erősen fertőzött napraforgóban (balra) Express™ 50 SX® gyomirtó szerrel kezelt állomány 16 nappal kezelés után (jobbra) (Jánossomorja, 2022)

Növényeink megfelelő fejlettségi szinten, élettanilag aktuális időpontban való kezelése és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeinkben lévő maximális potenciált érvényesíteni tudjuk a változó időjárási körülmények ellenére is.

 


Papp Zoltán, Syngenta

A napraforgó gyomirtását gyakran nem lehet megoldani egyszeri kezeléssel. Nincs olyan készítmény vagy gyári csomag, amellyel tökéletesen el lehetne végezni a gyommentesítést. Ez főleg annak „köszönhető”, hogy a napraforgó érzékenysége miatt a hatóanyagok jelentős része nem alkalmazható vagy a kultúrnövény csak. un. „helyzeti” szelektivitással rendelkezik. Az alkalmazható hatóanyagok pedig nem rendelkeznek teljes gyomirtási spektrummal. Milyen lehetőségünk van a gyomirtás elvégzésére? Miért érdemes nem egy, hanem 2 vagy akár 3 kezelést tervezni?

Az alap vagy preemergens gyomirtás hátránya a csapadékfüggőség. Ha van elegendő eső, akkor gyakran önmagában is megoldást jelent (persze gyomfertőzöttségtől függően). Ha kevés a csapadék, akkor látszólag gyenge a hatása. Azonban azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben az esetben is van hatás a kelő gyomokra. Ugyanis azt tapasztaltuk, hogy ebben az esetben a kelő gyomok nehezen fejlődnek, gyakran torzulnak, illetve azért mindig kevesebb a kelés, mint kezelés nélkül. Ilyenkor a posztemergens kezelésnél nincs meg az a nehéz helyzet, hogy nem igazán lehet időzíteni a permetezést. A gyomok hasonló fejlettségi stádiumban vannak, sokkal egyszerűbb az időzítés és a hatékonyság magasabb lesz. Tehát az állománykezelést célszerű kiegészíteni alapkezeléssel (pl. Boxer, Dual Gold vagy Gardoprim Plus Gold), amely szerencsés esetben önmagában is hatékony, de száraz körülmények között is segíti a felülkezelések hatékonyságát. Tehát 2 kezelés szükséges. Ha viszont évelő egyszikű gyom, pl. fenyércirok is van a területen, akkor egy speciális egyszikű irtóval (pl. Leopard*) elvégzett kezelés is szükségessé válhat. Ekkor ez már 3 kezelést is jelent.

Jobbra alapgyomirtásban és felülkezelésben részesült terület napraforgóban 2022. Hajdúböszörmény1. kép: Jobbra alapgyomirtásban és felülkezelésben részesült terület napraforgóban 2022. Hajdúböszörmény

Ha nincs alapkezelés, akkor azzal szembesülünk, hogy a gyomok több hullámban kelnek, eltérő fejlettségű gyomok vannak jelen a területen. Ilyenkor célszerű arra készülni, hogy tényleges korai posztemergens kezeléssel kell az első 1-2 gyomkelési hullámot megfogni, majd egy másik hatóanyagú készítménnyel vagy egyszikűek ellen, vagy a kétszikűek ellen kell kezelni. Az is előfordul, hogy mind a kétszikűek (halauxifen-metil), mind az egyszikűek, pl. fenyércirok ellen kell kezelést végezni. Ez szintén 2 vagy 3 kezelést is jelent.

1.	ábra: Különféle gyomirtási technológiák hatása a napraforgó termésre.1. ábra: Különféle gyomirtási technológiák hatása a napraforgó termésre.

Ezek az esetek nem osztott kezelést jelentenek, hanem több menetes gyomirtási technológiát. A klasszikus metodikában az osztott kezelés egy termék két menetben történő kijuttatását jelenti. Erre a tribenuron-metil hatóanyagú Fluence** esetében nyílik lehetőség, amikor pl. parlagfű ellen 2 alkalommal fél dózist (22,5 g/ha) kijuttatva javíthatjuk a hatékonyságot. Szintén van lehetőség a napraforgószádor ellen az imazamox hatóanyag tartalmú Listego Pro egyébként 1,0 l/ha dózisát megosztva két alkalommal 0,5 l/ha mennyiséget kijuttatni. Ebben az esetben szintén az újrakelések ellen lehet magasabb hatékonyságot biztosítani. Ezek az osztott kezelések azonban általában nem helyettesítik a 2 vagy 3 menetes technológiák szerepét, csak tovább növelik az ilyen területek gyommentesítésének menetszámát. Az osztott kezelések között általában 7 napot kell várni, de nem célszerű hosszabb időszakot kihagyni, mivel az első alkalommal csak fél dózist kapott egyedek pusztulásához szükség van a záros határidőn belül kiadott második fél dózisra is.

A fentiekből látható, hogy a napraforgó gyommentesítését nem lehet vagy nagyon nehéz megoldani egy menetben, de még a két menet is lehet elégtelen. Időnként 3 vagy akár 4 beavatkozás is szükséges az elfogadható gyomirtás elvégzéséhez.

*A Leopard 5 EC az Adama Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve.

**A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!