2024. április 29. hétfő Péter
Gabonák tápanyagellátása határjáró szemmel

Gabonák tápanyagellátása határjáró szemmel (x)

PR
A márciusi csapadéktérképet megnézve elég vegyes az országosan lehullott mennyiség: 6–57 mm közötti. Az ország nagyobb részén 20–30 mm tartós vízhiány tapasztalható. Ez a jelenség nem könnyíti meg sem az őszi, sem a tavaszi gabonák helyzetét. A tápanyag-utánpótlás szempontjából továbbá figyelembe kell venni a növények mostani állapotát és fenológiáját.

Ahol a vetés időben történt, megfelelő a tőszám: ezek a növények már az 1-2 nóduszos állapotban vannak, általában jó kondícióban vágtak neki a szárbaindulásnak. Ebben a fenológiai szakaszban már eldőlt a kalászok száma és folyamatban van a kalászdifferenciálódás. A növény tápanyagigénye ebben az időszakban, egészen a zászlóslevél megjelenéséig, a legintenzívebb. Ilyenkor napi 4-5 kg/ha nitrogénigénye is van a növénynek. Nem csak növényvédelmi szempontból, de tápanyag-ellátottság tekintetében is nagyon fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük. Érdemes a gyökérzetet is szemügyre venni, egyrészt a gyökér mélységét, másrészt a felszín közelében lévő rövidebb, de vastagabb támasztógyökerek kialakulását. Ezeknek döntő jelentőségük van a szárszilárdításban és a felszín közeli tápanyagok (bemosó csapadék hiányában!) nedvességelérésében, -hasznosításában.

A megnövekedett tápanyagigény biztosítására, a mikroelemek szinergista hatásának kihasználására és a termésmennyiség növelésére ajánljuk a YaraVita Gramitrel gabonafélékre kifejlesztett lombtrágyánkat 2-3 l/ha dózisban. Ha gomba- vagy rovarölő szerrel egyszerre szeretnénk kijuttatni, akkor a keverés előtt ellenőrizzük a keverhetőséget és a bekeverési sorrendet a www.tankmix.com oldalon. A kezelést érdemes a zászlóslevél megjelenésekor 1–2 l/ha dózisban megismételni. Mivel a termék 1–1,5 hónap tartamhatással bír, így egyrészt elegendő idő áll rendelkezésre a lassan felszívódó tápelemek bejutására, másrészt folyamatos tápanyagellátást biztosít a következő, szintén érzékeny zászlóslevél állapotig. Hasznos segítség lehet a terepi bejáráskor a CheckIT applikációnk. Képek, leírások alapján könnyen azonosíthatja a tápanyaghiányt, amit aztán egyszerűen és gyorsan orvosolhat is.

Ahol a vetés későn történt, gyenge az állomány: ebben az esetben komoly esélylatolgatásra van szükség: megmaradjon-e az állomány, extenzív termesztés legyen-e, érdemes-e rákölteni, „felhozni” a növényeket? A gyengébb, fejlődésben lemaradt növények támogatására két technológiai javaslatunk van. Az egyik esetben érdemes a 2 l/ha Gramitrelt 2 l/ha Thiotrac-kal, azaz kénes nitrogénnel kiegészíteni. Ezzel az összetétellel 2x620 + 2x1016 g/l, azaz 3,3 kg hatóanyagot juttatunk ki hektáronként. Ez elég „erős” tápanyagmennyiség, mellyel valóban látványos és hatékony segítséget tudunk adni a növényeknek. A másik lehetőség: 2 l/ha Zeatrel és 2 l/ha Thiotrac kombinációja. Ezzel is 3,3 kg/ha hatóanyagot juttatunk ki, de a termékek specializációja végett itt a gyökérképzés, bokrosodás elősegítése a cél. Ha megnézzük a két termék tápelem-összetételét, akkor az N-P-K mellett két fontos mezoelemet, a ként és a magnéziumot, valamint a kalászosok egyik fontos mikroelemét, a cinket is kijuttatjuk.

Akiknek a gabona minősége is fontos: a zászlóslevél állapotakor újabb kérdést kell feltennünk. Van-e még lehetőség N-utánpótlásra (= 3. részlet), ha igen, akkor az folyékony, vagy szilárd műtrágya formájában kerüljön kijuttatásra, illetve fókuszálunk-e a minőségre?

A kérdésekre a válasz egyik felét a csapadék, vagy annak hiánya adja meg, a másikat a kijuttatás időzítése (1. ábra). A nitrogén késői alkalmazása (a zászlóslevélhez képest) kevésbé befolyásolja a hozamot, de jelentősen növeli a fehérjetartalmat.

Két nitrogénes lombtrágyával is kiegészíthetjük a fejtrágyát: az egyik a már említett YaraVita Thiotrac (5 l/ha), vagy a YaraVita Last N. Utóbbi egy 25% szabályozott felszabadulású N-tartalmú, folyékony lombtrágyánk. Javasolt dózisa 10–20 l/ha.

Sajnos még egy esetet számításba kell vennünk, ez pedig, ha nem esik az eső! Ott, ahol az elején említett pár mm esett csak egész márciusban nehéz helyzetben vannak a gazdák a rentabilitás kapcsán. Ilyenkor – a gazdaságossági határokon belül – kondicionáló termékünket ajánljuk, mely segít a remélhetőleg átmeneti állapot átvészelésében: YaraVita Universal Bio lombtrágyánk 3–5 l/ha dózisban segíti a stressztűrést, N-P-K-tartalma mellett mikroelem-kiegészítést is tartalmaz.

Tóth Milena, Yara Hungária Kft.

(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!