Durva, ami a gabonával történhet az EU-ban: fontos hírek érkeztek

Durva, ami a gabonával történhet az EU-ban: fontos hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Felfelé módosította az Európai Unió 2024-es lágybúza-termésére vonatkozó előrejelzését a Strategie Grains. A kedvező változtatás okaként a Spanyolországban uralkodó, kedvező feltételeket jelölték meg, ugyanakkor azt is jelezték, hogy az EU termelése még így is el fog maradni a tavalyi évitől a kontinens más területein hullott nagy mennyiségű eső miatt.

A korábbinál kedvezőbb lágybúza-termést prognosztizál a Strategie Grains az Európai Unióban 2024-ben. A kereskedők többek között az uniós betakarítási kilátásokat figyelik, mivel az északi félteke terményei az érzékeny tavaszi vegetációs időszakba lépnek. A Strategie Grains tanácsadó cég uniós előrejelzéseit széles körben követik a gabonapiacon - olvasható a Reuters oldalán. Mint ismeretes, az EU a világ egyik legnagyobb búzaexportőre és kukoricaimportőre. Egy kisebb uniós búzatermés visszafoghatja az EU exportját, és megerősítheti Oroszország pozícióját a világ legnagyobb búzaszállítójaként. A következő uniós gabonatermés nagysága befolyásolni fogja az olcsóbb ukrán gabona iránti keresletet is, amely az uniós mezőgazdasági termelők tiltakozását váltotta ki.

Franciaországban a vetés óta tartó, túlzottan csapadékos időjárás komoly aggodalomra ad okot, míg Bulgáriában és Romániában csapadékhiány tapasztalható. Spanyolországban eddig jók voltak a termesztési feltételek, de a betakarítás még messze van, így a terméspotenciálok még mindig veszélyben vannak

- írta a Strategie Grains havi jelentésében.

Mit mutatnak a számok?

A Strategie Grains közölte, hogy a 2024/25-ös szezonban mintegy 121,8 millió tonnás lágybúza-termésre számítanak az EU-ban, ami a márciusi 121,6 millió tonnás előrejelzéshez képest ugyan nagyobb mennyiséget jelent, de még mindig több mint 3%-kal marad el a tavalyi terméstől. Az árpa esetében 0,7 millió tonnával 52,5 millió tonnára emelte a következő uniós termésre vonatkozó előrejelzését, ami most 10,5%-kal haladja meg a tavalyi, aszály sújtotta termést. A cég az EU idei kukoricatermését 63,4 millió tonnára prognosztizálta, ami mintegy 1 millió tonnával kevesebb a márciusi előrejelzéshez képest, bár közel 3%-kal magasabb a tavalyi szintnél.

A termésbecslések változásait a tanácsadó vállalkozás az északnyugat-európai nedves termésviszonyok mellett a régió keleti részén tapasztalható szárazsággal indokolta. Mint írták, a búza és az árpa vetését megzavaró esőzések miatt egyes gazdák várhatóan több kukoricát fognak vetni, bár a kukorica nem vonzó árai másokat arra ösztönözhetnek, hogy tavasszal más növényekkel próbálkozzanak.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?