Átalakulhat az állattenyésztés Magyarországon? Ezen most sok minden múlik

agrarszektor.hu
Az állatjólétet sokan félreértelmezik Európában, átviszik komoly állatvédelembe, és ezt nem szabadna. Az állatjólétet úgy lehet összhangba hozni a versenykésességgel, ha józan keretek között marad - hangzott el az ANImashEXPO sajtóeseményén, Budapesten. A szakemberek az eseményen arról beszéltek, hogy miért fontos az, hogy az állattenyésztés népszerűsítése fókuszba kerüljön Magyarországon, illetve, hogy miben kellene változtatni itthon. 

Az ANImashEXPO olyan hiánypótló kiállítás, amelyre az igényt maga a szakmai közönség fogalmazta meg

- emelte ki Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a rendezvény a 45 ezer szakmai látogatóra épülő AGROmashEXPO-nak a logikus folytatása. A rendezvény az alábbi tematikára épül:

  • állategészségügy,
  • állatjólét,
  • takarmányozás,
  • vegyipari termékek,
  • munkavédelem, munkaruházat,
  • állattenyésztés eszközei és gépei, technológia,
  • istálló és csarnoképítés,
  • környezetvédelem, hulladékgazdálkodás, megújuló energia,
  • agrárelektronika, méréstechnika,
  • államigazgatás, szakmai szervezetek.
EZ IS ÉRDEKELHET

Nem szabad átesni a ló túloldalára

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte:

az állatjóléttel nagyon vigyázni kell, mert pillanatok alatt átválthatunk nem normális irányba. Fontos, hogy az állat az állat, nem ember. Szolgálja az embert, hússal, tojással, tejtermékekkel, egyéb élelmiszerekkel. 

A szakember elmondta azt is, hogy az állattenyésztés mellett komoly szerep hárul az állatorvosokra is, ami a kiállításon szintén kiemelt helyet kaphat. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora üdvözölte a kiállítás létrejöttét, hiszen, mint mondta, számos mezőgazdasági kiállítás létezik már, de az említett kiállítás valóban hiánypótló hazánkban.

az 50-es évek Bulgáriájának megfelelő a klímánk, ezekhez alkalmazkodni kell. Nem lehet úgy állatot tenyészteni vagy növényt termeszteni, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ehhez azonban a gazdálkodókat megfelelő tudással, eszközökkel kell ellátni. Ezeknek pedig teret kell adni. A digitalizáció is berobbant, de ez nem csodaszer. Hiába a modern eszközök, a tudás, az emberi munka elengedhetetlen, ebben a szektorban dolgozni kell.

Elmondta továbbá azt is, hogy az állatjólétet sokan félreértelmezik Európában, átviszik komoly állatvédelembe, és ezt nem szabadna. Az állatjólétet úgy lehet összhangba hozni a versenykésességgel, ha józan keretek között marad. Gyuricza Csaba a rendezvénnyel kapcsolatban hangoztatta azt is, nagyon fontos, hogy a fiatal generációkat is megszólítsák. Nemcsak sok, hanem tehetséges fiatalra van szüksége az ágazatnak, éppen ezért be kell mutatni az állattenyésztés szépségeit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezzel pedig Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is egyetértett. Kiemelte, az állatbetegségek elleni küzdelem is rendkívüli fontossággal bír. Ha egy állomány mentes bizonyos betegségektől, akkor az nagyon komoly piacszerző vagy piackorlátozó tényező tud lenni. 

Dr. Pajor Gábor, a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület elnöke, mint fogalmazott, ki kell lépni a fényre. A precíziós mezőgazdaságban többnyire a növénytermesztést értik, pedig a precíziós állattenyésztés is legalább itt tart, csak éppen sokkal kevesebb felületet kap. A kiállítás azonban ebben is segítség lehet, hiszen három napon keresztül a precíziós állattenyésztés kerül a fókuszba. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?