Durva, ami a budapesti nagybanin zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Durva, ami a budapesti nagybanin zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Március közepéig folyamatosan drágult a paradicsom Hollandiában és Spanyolországban, előbbinél azonban az utóbbi pár napban lejtőre került a zöldség ára. Budapesten a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés, így mostanra már egy árszintre került az import és a hazai áru a nagybani piacon.

Hollandia

Egészen február végéig a BelOrta árverési csarnokban a fürtös paradicsom ára mindössze 1,2-1,3 euró/kg (475-515 Ft/kg) között ingadozott. Március elejétől azonban jelentős emelkedés következett be, és az átlagár elérte a 2,4 euró/kg (950 Ft/kg) szintet. Az utóbbi pár napban a paradicsom ára ismét csökkenést mutatott, de ez összhangban van az előző két évben megfigyelt tendenciával, amikor is megkezdődött a lassú mérséklődés az alacsonyabb nyári árak felé - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Spanyolország

Almería körzetében februárban még 50 cent/kg (200 Ft/kg) körül járt a paradicsom ára, ami márciusban elérte az 1,36 euró/kg-os (535 Ft/kg) csúcsot. Innen március végére 1,06 euró/kg (420 Ft/kg) szintre kapaszkodott vissza. Hollandiában jelenleg a ZON árverési csarnokban a spanyol paradicsom 1,14-1,19 euró/kg (450-470 Ft/kg) közötti áron cserél gazdát.

Magyarország

A Budapesti Nagybani Piacon a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés, ami azt jelenti, hogy az import paradicsom ára az egy héttel korábbi 880-920 Ft/kg-os sávból 900-1000 Ft/kg tartományba emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy már nincs jelentős különbség az import és hazai tételek ára között: a magyar paradicsomot 910-1100 Ft/kg áron lehet kapni a Nagybani Piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!