Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie március 31-ig

Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie március 31-ig

agrarszektor.hu
Már kevesebb mint két hete van a magyar gazdáknak arra, hogy eleget tegyenek a nitrát adatszolgáltatásnak. Mint ismeretes, ez azok számára kötelező, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak, illetve a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben tartott állatot az előző naptári évre vonatkozóan. Az adatszolgáltatás teljesítésére csak elektronikus úton van lehetőség, a Nébih honlapján. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást szükséges rögzíteni.

A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben - vegyes állattartás esetén összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan - tart állatot az előző naptári évre vonatkozóan (január 1-jétől december 31-ig) adatszolgáltatást kell tennie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. Erre az eGN-ben 2024. január 1-je és 2024. március 31-e között van módja - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető. Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Természetesen azon gazdálkodók, akik egyéb támogatásuk kapcsán az alább elérhető útmutatóban szereplő adataikat már benyújtották az eGN-be, úgy számukra a Nitrát adatszolgáltatás már teljesítettnek tekintendő.

Fontos továbbá, hogy műtrágyázás 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.) A kitöltési útmutató az alábbi linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?