A talajkezelés fontossága – most nem érdemes kihagyni!

A talajkezelés fontossága – most nem érdemes kihagyni! (x)

PR
A mikrobiológiai készítményekkel végzett talajoltás különösen nagy segítséget jelenthet a nehéz piaci körülmények közt termelő gazdálkodók számára. Az AÖP-ben is támogatott technológia számos pozitív hatással bír, melyeket kísérleteink is igazolnak.

A mezőgazdaság jelen helyzetében a gazdatársadalom sajnos rákényszerült a csökkentett dózisú tápanyag-utánpótlásra, ellenkező esetben jóval több pénzt kell a kezelésekre fordítania, mint korábban. Ennek következményeként egyre nagyobb számú tápanyaghiány-tünettel találkozunk a termelők tábláin, melyeket már csak korrigálni lehet, így a stresszhatások következében a termés egy része bizonyosan kiesik. Segítséget nyújthat azonban a mikrobiológiai készítményekkel történő talajoltás, mely lehetőséget kínál a termésbiztonság és -mennyiség növelésére, valamint a mezőgazdasági vegyszerek használatának csökkentésére a növényvédelemben.

Hogyan érik el ezt ezek a készítmények?

  1. Képesek javítani a növények tápanyagellátását a nitrogén megkötése, a tápanyagok feltárása vagy szállítása, a foszfor mobilizálása, a vasfelvétel révén.
  2. Védelmet nyújtanak a növényi kórokozókkal szemben a területért és a tápanyagokért folytatott verseny, az antibiózis, a parazitizmus és az inhibitorok lebontása révén, a biokontroll funkciókon keresztül csökkenthető a terméskiesés mértéke.
  3. Közvetlenül növelik a növények növekedését növényi hormonszerű anyagok, növényi növekedésszabályozó anyagok előállításával (indolecetsav).

Egyes baktériumok javítanak a talajszerkezeten is, ami csökkentheti a talajműveléshez szükséges energiafelhasználást is. A készítményben található mikroorganizmusok a kijuttatott tápanyagok, a műtrágya hasznosulását is elősegítik.

BT-tartalom a rezisztencia csökkentéséért

Kiemelendő Natur Nova készítményünk, mely Bacillus thuringiensis-tartalmának köszönhetően egyszerre képes hatással lenni a termésszint növekedésére és a biológiai kártevők elleni védekezésre. Utóbbi tulajdonsága különösen fontos a rezisztencia kialakulásának lassításában.

Mi is az a rezisztencia? Vegyünk egy repcetáblát, 200.000-es csíraszámmal. Tegyük fel, hogy virágzásban mindegyik repcenövényen 25 fénybogár található, tehát hektáronként 5 millió állatról beszélünk. Ha velük szemben 99,999%-os hatással bíró kemikáliával védekezünk, ami igen jó hatásnak nevezhető, akkor a kártevő állatok 0,001%-a (1 tízezred része) fog túlélni. 5 milliós egyedszám esetén ez azt jelenti, hogy a kezelés után a populáció az észlelési határ alá kerül, 500 túlélő hozza létre a következő nemzedéket. Az az 500 egyed, aki a kezelést valamilyen mutációnak köszönhetően túlélte, már jóval ellenállóbb lesz azzal a növényvédő szerrel szemben, és a jövőben az ő genetikai készletük öröklődik az adott hatóanyag elleni ellenállósággal együtt. Minél szaporább egy állat, annál könnyebben alakulhatnak ki akár helyi rezisztens populációk.

A rezisztens populációknak a visszaszorításában segíthetünk a Natur Novában megtalálható toxintermelő baktériumokkal: a BT törzsek a talajban elszaporítva jelentős biokontroll hatással bírnak a talajból támadó lepkefélék és bogarak ellen, mivel az általuk termelt BT toxin egy kristályszerkezetű anyag, ami a lárvák lúgos kémhatású emésztőrendszerében aktivizálódik, gyakorlatilag szilánkokra esik szét, mechanikai sérülést okozva az állat bélfalán. A perforáció következtében a lárva baktériumos felülfertőzésben pusztul el.

A BT toxin által okozott sérülés és az azt követő szepszis elleni ellenállóságra szintén nem tudunk “kinevelni” rezisztens törzseket, tehát a Natur Nova talajoltóban található BT törzsek által termelt rovarölő toxin ellen nem alakul ki rezisztencia. Miért fontos ez? A szántóföldi növényvédelem gyakorlata a kemikáliáknak köszönhető gyors hatás és egyszerű felhasználás nélkül rövid időn belül ellehetetlenülne.

A BT toxin ráadásul szelektív, mert a melegvérűek savas kémhatású emésztőrendszerén aktiválás nélkül halad át. A különböző BT törzsek különböző rovarrendeket támadnak, így pl. a földigilisztáknak semmi bajuk nem lesz tőle.

Kísérletek igazolják: a befektetés megtérül

A cégünk által végzett kísérletekben több esetben kimagasló terméstöbbletet tudtunk elérni egyetlen talajkezelés segítségével – különösen pozitív a hatás, ha évről évre folyamatosan megismételjük a kezelést. 2023-ban Nagymányokon végzett szántóföldi összehasonlító kísérletünk során hektáronként 4 liter Natur Nova és a hozzá tartozó 1 liter Gombaadalék segítségével 8,1%-os, hektáronkénti 0,9 tonnás terméstöbbletet regisztráltunk a kezeletlen kontrollparcellához képest.

A részletekért kattintson ide vagy keresse tanácsadóinkat!

Facebook

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Talajtorna 2024

Talajtorna 2024

Megjelent a Talajtorna 2024 kiadvány, praktikus szakmai tanácsokkal és könnyen elsajátítható elméleti tudnivalókkal a talaj egészségéről.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!