2024. május 27. hétfő Hella

Milliárdokat kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a pénzt

agrarszektor.hu
Meghirdetésre került az első vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. Az érintett gazdálkodók a Natura 2000 gyepterületek után vehetnek igénybe kompenzációs támogatást, amelynek rendelkezésre álló, tervezett keretösszege 36,1 milliárd forint - jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.  

A 2024. március 11-én megjelent, „Natura 2000 Mezőgazdasági Területeknek Nyújtott Kompenzációs Kifizetések” című (KAP-RD23-1-24 kódszámú) pályázati felhívás célja, hogy ellentételezze a termelők többletköltségeit és elmaradó bevételeit a Natura 2000 gyepterületekre vonatkozó speciális földhasználati előírások miatt, miközben ösztönzi a gazdálkodók elkötelezettségét a biológiai sokféleség megőrzése és hazánk természetvédelmi helyzetének fenntartása, helyreállítása iránt. A támogatási - egyúttal kifizetési - kérelmek benyújtására a tárgyévi egységes kérelem keretében, annak nyitva álló időszakában, az egységes kérelembenyújtás szabályai szerint van lehetőség. Évente hektáronként 115 eurónak megfelelő forint összegű vissza nem térítendő támogatás igényelhető - írja az AM. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A felhívás és az ahhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a www.kap.gov.hu-n találhatók. Ezt a felületet érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen minden pályázati felhívásokkal kapcsolatos információ, változás itt érhető el - hangsúlyozta az államtitkár. Az Agrárminisztérium célja a támogatási rendszer kialakításakor, hogy egyensúlyt teremtsen a környezeti és versenyképességi szempontok között.  A fenntarthatóság biztosítása a mezőgazdaságban csak a gazdálkodók aktív és érdekeiket figyelembe vevő módon történő bevonásával lehet igazán eredményes.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?